Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Οι ασφαλιστικές και ο «κρυμμένος θησαυρός» των 9 δισ. ευρώ
[Euro2day]: Οι ασφαλιστικές και ο «κρυμμένος θησαυρός» των 9 δισ. ευρώ

[Euro2day]: Οι ασφαλιστικές και ο «κρυμμένος θησαυρός» των 9 δισ. ευρώ

Σε καταθέσεις και τίτλους εξωτερικού είναι τοποθετημένο το 55% του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών. Πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να προσελκύσει κεφάλαια που θα στηρίξουν την ανάκαμψη. Αναλυτικοί πίνακες.

Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε σειρά στοιχείων για το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών με ημερομηνία 31/3/2020, η προσεκτική ανάγνωση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ωφέλιμα συμπεράσματα για τον κλάδο και την εγχώρια οικονομία.

Ειδικότερα (βλέπε στοιχεία τριών παρατιθέμενων πινάκων) στις 31/3/2020 οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν τοποθετημένα σε καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές 16,12 δισ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος τα ομόλογα (πέρα από τα 11,75 δισ. ευρώ, είναι έμμεσα τοποθετημένο και τμήμα των 2,57 δισ. ευρώ που καταγράφεται στα αμοιβαία κεφάλαια). Πρόκειται δηλαδή για ένα ιδιαίτερα αμυντικό χαρτοφυλάκιο, όπου το 85% με 90% αυτού έχει επενδυθεί σε καταθέσεις και τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Ένα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι περίπου το 55% του χαρτοφυλακίου -δηλαδή ένα ποσό 8,84 δισ. ευρώ- είναι επενδυμένο σε καταθέσεις και τίτλους του εξωτερικού (κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης).

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 54% στο τέλος του 2019 (κατά το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε μικρή εκροή καταθέσεων, ρευστοποιήσεις ομολόγων εσωτερικού και κάποιες αγορές σχετικών τίτλων εξωτερικού, καθώς και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων). Φαίνεται πως η στάση των ασφαλιστικών εταιρειών επηρεάζεται κάθε φορά από τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, καθώς ο αυξημένος κίνδυνος λόγω της πανδημίας οδήγησε κάποιες εταιρείες να στραφούν μερικώς προς τα μετρητά και προς το εξωτερικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!