Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ασφαλιστικές: Οι κινήσεις για να επιστρέψουν 10 δισ. από το εξωτερικό
[Euro2day]: Ασφαλιστικές: Οι κινήσεις για να επιστρέψουν 10 δισ. από το εξωτερικό

[Euro2day]: Ασφαλιστικές: Οι κινήσεις για να επιστρέψουν 10 δισ. από το εξωτερικό

Το ποσό αυτό είναι τοποθετημένο εκτός συνόρων, από τις εγχώριες εταιρείες, έναντι οριακών αποδόσεων. Τα σχέδια, οι προτάσεις και οι προϋποθέσεις για μερικό επαναπατρισμό τους. Αναλυτικοί πίνακες.

Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κάλεσε την κυβέρνηση σε διάλογο προκειμένου να βρεθούν τρόποι, έτσι ώστε ένα τμήμα των αποθεματικών του κλάδου που είναι τοποθετημένο στο εξωτερικό έναντι μηδενικών (ή και αρνητικών) αποδόσεων, να επενδυθεί στην Ελλάδα.

Το σκεπτικό της πρότασης του κ. Σαρρηγεωργίου ήταν τα αρκετά δισ. ευρώ που σήμερα λιμνάζουν σε ομόλογα και καταθέσεις του εξωτερικού έναντι μηδενικών αποδόσεων, να επαναπατριστούν στη χώρα, προκειμένου:

  1. Να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις υποδομής έναντι ενός σταθερού ελκυστικού επιτοκίου.
  2. Να τονωθεί η εγχώρια αγορά ομολόγων και κυρίως να προχωρήσουν ουσιαστικές επενδύσεις προς όφελος της οικονομίας και της χώρας.

Πέρα βέβαια από τη συγκεκριμένη πρόταση (για να προχωρήσει, χρειάζεται να προκύψουν και κάποιες αλλαγές στους κανόνες του πανευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου Solvency II), οικονομικοί κύκλοι αντιλαμβάνονται πως όσο η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει και η πιστοληπτική της ικανότητα αναβαθμίζεται, τόσο περισσότερα από τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα επιστρέφουν στη χώρα.

Ειδικότερα (βλέπε πίνακα) με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν στο τέλος του δεύτερου φετινού τριμήνου τοποθετημένα στο εξωτερικό 1,42 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, 7,06 δισ. ευρώ σε χρεωστικούς τίτλους (κυρίως ομόλογα, έντοκα γραμμάτια), 1,85 δισ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια και 599 εκατ. ευρώ σε μετοχές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!