Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ασφαλιστικές εταιρείες: Ο χαμένος θησαυρός των 100 δισ. ευρώ
[Euro2day]: Ασφαλιστικές εταιρείες: Ο χαμένος θησαυρός των 100 δισ. ευρώ

[Euro2day]: Ασφαλιστικές εταιρείες: Ο χαμένος θησαυρός των 100 δισ. ευρώ

Τεράστια ποσά θα διέθεταν για επενδύσεις οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, σε περίπτωση που ο κλάδος αποκτούσε διείσδυση στην Ελλάδα, ανάλογη με αυτή άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Τα αιτήματα προς την πολιτεία.

Η πρόσφατη δημοσίευση της στατιστικής έκθεσης που αφορά την εγχώρια ασφαλιστική αγορά για το έτος 2019 έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το πρόβλημα της χαμηλής διείσδυσης του κλάδου στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η ασφαλιστική παραγωγή αντιστοιχούσε μόλις στο 2,42% του ΑΕΠ (το 2020 το ποσοστό αυτό ίσως εμφανιστεί ελαφρά αυξημένο, αλλά με παράλληλη πτώση τόσο της παραγωγής όσο και του ΑΕΠ), όταν ο αντίστοιχος δείκτης του 2018 για τις 32 ευρωπαϊκές χώρες του Insurance Europe είχε διαμορφωθεί στο 7,45%.

Μάλιστα, κατά την εξαετία 2013-2018 η ευρωπαϊκή ασφαλιστική παραγωγή σημείωσε μέση ετήσια αύξηση 3,8%, όταν η ελληνική υποχρεώθηκε σε πτώση κατά την τελευταία δεκαετία.

Ένας ακόμη σημαντικό στοιχείο υποασφάλισης είναι ότι οι επενδύσεις των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών (15,9 δισ. ευρώ το 2019) αντιστοιχούσαν στο 8,6% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης για το 2018 ήταν 58%! Με άλλα λόγια, αν η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα ήταν αντίστοιχη με αυτή της Ευρώπης, τότε οι ασφαλιστικές μας εταιρείες θα διέθεταν επιπλέον ποσά για επενδύσεις της τάξεως του 50,5% του ΑΕΠ, δηλαδή ποσά που θα προσέγγιζαν τα 100 δισ. ευρώ σε βάση την επίδοση του 2019!

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη χώρα μας, ιδιαίτερα όταν επισημαίνεται το πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό το οποίο προέκυψε κατά τη δεκαετία που μας πέρασε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!