Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
[Euro2day]: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

[Euro2day]: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Σε νέα υψηλά σκαρφαλώνουν το ολλανδικό φυσικό αέριο, η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα. Λιγοστεύουν τα αποθέματα, πιέζονται οι προμήθειες, προειδοποιεί και η Νορβηγία. Ποιο είναι το κακό σενάριο.

Ρεκόρ χτυπάνε οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας – από το φυσικό αέριο έως τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα – δίνοντας σήμα ότι η έλλειψη του εφοδιασμού θα επιδεινωθεί μόλις ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα – από το φυσικό αέριο ως τον άνθρακα και το νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης θα παραμείνει ασυνήθιστα σφιχτή προς το χειμώνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις τιμές, σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα», γράφουν αναλυτές του BloombergNEF σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Πολλοί από τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει, ενώ ορισμένες εταιρείας λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 12%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα σημείωσαν άνοδο 2,2%. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος και το βρετανικό φυσικό αέριο ανήλθαν επίσης σε νέα υψηλά επίπεδα. Το πετρέλαιο Brent, διεθνής δείκτης αναφοράς, διαπραγματεύεται πάνω από $80 ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018 και οι τιμές του άνθρακα στη βορειοδυτική Ευρώπη είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!