Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Απασχόληση συνταξιούχων: Οι υποχρεώσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα
[Euro2day]: Απασχόληση συνταξιούχων: Οι υποχρεώσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα

[Euro2day]: Απασχόληση συνταξιούχων: Οι υποχρεώσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης ορίζονται οι υποχρεώσεις των συνταξιούχων που απασχολούνται αλλά και των εργοδοτών τους. Αναλυτικά τα πρόστιμα. Πόσο μειώνεται η σύνταξη του απασχολούμενου κατά περίπτωση. Ποιοι εξαιρούνται.

Ακόμη και 12 συντάξεις θα κληθούν να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ, όσοι συνταξιούχοι απασχολούνται και δεν το δηλώσουν. Η υποχρεωτική δήλωση που οφείλουν να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι που απασχολούνται αλλά και οι εργοδότες τους προβλέπεται σε υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Ορίζει ότι σε περίπτωση που, μετά από έλεγχο, διαπιστωθεί η μη υποβολή της σχετικής δήλωσης από τους συνταξιούχους, επιβάλλεται πρόστιμο που αντιστοιχεί στο ύψος 12 μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων του παραβάτη.

Η υπουργική απόφαση καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία διασταύρωσης και ελέγχου στοιχείων μεταξύ του ΣΕΠΕ και του EΦΚΑ για συνταξιούχους που απασχολούνται.

Και μεταξύ άλλων, ορίζει τα εξής:

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος που είτε έχουν αναλάβει εργασία ή δραστηριότητα έως και την 28η.2.2020, είτε αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχόληση από την 29η.2.2020 και εφεξής, εφόσον για την εργασία ή την ιδιότητα ή την δραστηριότητα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, υποχρεούνται στην υποβολή σχετικής δήλωσης. Αντίστοιχη δήλωση, στην αίτηση συνταξιοδότησης, οφείλουν να υποβάλλουν και οι ασφαλισμένοι που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, συνεχίζουν να εργάζονται ή να αυτοαπασχολούνται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!