Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ανοίγει ο δρόμος για μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας
[Euro2day]: Ανοίγει ο δρόμος για μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας

[Euro2day]: Ανοίγει ο δρόμος για μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας

Πώς ανοίγει ο δρόμος για σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του target model. Οι διασυνδέσεις με Ιταλία και Βουλγαρία και το κρίσιμο στοιχείο για να φανούν απτά αποτελέσματα στο κόστος του ηλεκτρισμού.

«Σάρκα και οστά» αποκτά σταδιακά η ενοποίηση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ευρωπαϊκή, στο πλαίσιο του target model, που ξεκίνησε να λειτουργεί και στη χώρα μας από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετά την Ιταλία, ακολουθεί στις 11 Μαΐου η σύζευξη με την Βουλγαρία σε επίπεδο «Αγορών Επόμενης Ημέρας». Το Φθινόπωρο προγραμματίζεται η σύζευξη σε επίπεδο «Ενδοημερήσιων Αγορών» με την Ιταλία, η οποία πλέον θα μπορεί να συμμετέχει, μαζί με γειτονικές της χώρες, στις περιφερειακές ενδοημερήσιες δημοπρασίες ισχύος, υπό συνεχή διαπραγμάτευση και όχι σε συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, όπως συμβαίνει σήμερα σε τοπικό επίπεδο.

Η Βουλγαρία δεν θα συμμετέχει σε αυτές τις δημοπρασίες. Και στα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου, τοποθετείται η τελευταία φάση, με την ένταξη της χώρας μας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης (XBID), με τη σύζευξη μας τόσο με την Ιταλία όσο και με τη Βουλγαρία.

Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά ότι ανοίγει ο δρόμος για σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος με τις γειτονικές χώρες, με τη ροή ενέργειας μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μας να κατευθύνεται από τις αγορές με υψηλότερη τιμή προς τις αγορές με τη χαμηλότερη τιμή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!