Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: «Ανάσες» στο ταμείο περιμένει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες
[Euro2day]: «Ανάσες» στο ταμείο περιμένει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες

[Euro2day]: «Ανάσες» στο ταμείο περιμένει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες

Ούτε ευρώ δεν έχει εισρεύσει (ακόμα) από την Ευρώπη. «Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα», αναγνωρίζει ο οικονομικό επιτελείο. Οι προσδοκίες για εισροή πόρων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων.

Μέχρι πριν λίγους μήνες η «αγωνία» του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τα ANFAs και τα SMPs – τα κέρδη δηλαδή από ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ- αφορούσε στην αλλαγή της χρήσης τους. Αν δηλαδή και από πότε τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ή ακόμα και μειώσεις φόρων με έμμεσο ή άμεσο τρόπο με μία παράλληλη συμφωνία για τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τώρα, με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις να έχουν μπει στον πάγο για το 2020 (και βλέπουμε) η αγωνία επικεντρώνεται στο πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα λεφτά. Διότι πολύ απλά οι υποχρεώσεις για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, «τρέχουν» και εκτός από τον οβολό των φορολογουμένων, λεφτά στον προϋπολογισμό δεν μπαίνουν από άλλη πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά (στο ΘΕΜΑ FM) πως «ούτε ένα ευρώ δεν έχει εισρεύσει από την Ευρώπη» και «μέχρι τις αρχές Ιουλίου μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα» διευκρινίζοντας πως στη συνέχεια αναμένεται η εισροή πόρων και από το ΕΣΠΑ και από το SURE και από άλλα προγράμματα.

Σε αυτό το σκηνικό, η άμεση είσπραξη περίπου 650 εκατ. ευρώ από τα ANFA’s είναι κρίσιμη για την ομαλή χρηματοδότηση των αναγκών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!