Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Το «Αγιο Δισκοπότηρο» των αγορών: Ενας δείκτης για όλες τις επενδύσεις
[Euro2day]: Το «Αγιο Δισκοπότηρο» των αγορών: Ενας δείκτης για όλες τις επενδύσεις

[Euro2day]: Το «Αγιο Δισκοπότηρο» των αγορών: Ενας δείκτης για όλες τις επενδύσεις

Ένας πραγματικός απόλυτος δείκτης δεν θα περιελάμβανε μόνο μετοχές και ομόλογα, αλλά επίσης εμπορεύματα και ιδιωτικά assets που δεν διαπραγματεύονται σε κάποιο χρηματιστήριο, όπως το real estate, οι υποδομές, τα τραπεζικά δάνεια. Ποιες είναι οι δυσκολίες.

Η MSCI εργάζεται πάνω στη δημιουργία του «απόλυτου δείκτη» που θα παρακολουθεί τις επιδόσεις όλων των αγορών, σύμφωνα με τους FT.

Η δημιουργία δεικτών είναι μια ακμάζουσα δραστηριότητα, η οποία χωρίζει σε γεωγραφικές περιοχές ή κατηγορίες (πχ μετοχές ή ομόλογα) τις αγορές και στη συνέχεια τις υποδιαιρεί ανά μέγεθος ή κλάδο. Στη συνέχεια αυτά χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς για τους fund managers, ή «πακετάρονται» σε επενδύσιμα προϊόντα. Αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ουσιαστικά αδύνατον να βρεθεί τρόπος ώστε να συνδυαστούν τα πάντα, από εμπορεύματα μέχρι venture capitals, σε έναν δείκτη.

Ο επικεφαλής της εταιρείας παροχής δεικτών Wilshire, Mark Makepeace, χαρακτηρίζει τη δημιουργία ενός τέτοιου δείκτη ως το «άγιο δισκοπότηρο», καθώς «λύνει ένα βασικό πρόβλημα της επενδυτικής και θα ήταν εξαιρετικά επωφελής».

Όπως σημειώνουν οι FT, όταν ο Makepeace ηγούνταν της FTSE Russell, ο όμιλος συνεργάστηκε με τον William Sharpe, νομπελίστα και καθηγητή οικονομικών του Stanford, για να εξετάσουν την ιδέα ενός απόλυτου δείκτη, που όμως περιελάμβανε μόνο μετοχές και ομόλογα.

Ένας πραγματικός απόλυτος δείκτης θα προχωρούσε περαιτέρω, καθώς θα περιελάμβανε και άλλες μεγάλες κλάσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως τα εμπορεύματα και ακόμα και τα ιδιωτικά assets, που δεν διαπραγματεύονται σε κάποιο χρηματιστήριο, όπως το real estate, οι υποδομές, τα τραπεζικά δάνεια και τα μερίδια σε «καυτές» εταιρείες της Silicon Valley.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!