Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Αυξήσεις κατά κύματα στις τιμές τροφίμων στο ράφι
[Euro2day]: Αυξήσεις κατά κύματα στις τιμές τροφίμων στο ράφι

[Euro2day]: Αυξήσεις κατά κύματα στις τιμές τροφίμων στο ράφι

Από πού ξεκίνησε και πώς συνεχίζεται το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων. Ο πρώτος γύρος αυξήσεων έως και 10% και οι φόβοι για επόμενο κύμα μέχρι +15% σε γαλακτοκομικά, καφέ, λάδι, αλεύρι, πουλερικά, ζυμαρικά. Τα τιμολόγια των παραγωγών και οι προσπάθειες απορρόφησης τους κόστους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τροφίμων. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πρώτο κύμα ξεκίνησε κυρίως από μικρούς παίκτες της αγοράς λιανεμπορίου που είχαν, εκ των πραγμάτων, περιορισμένα περιθώρια απορρόφησης των υψηλότερων τιμών από τους παραγωγούς, αλλά το κύμα επεκτείνεται αναδεικνύοντας το οξύ πρόβλημα στην απορρόφηση των κραδασμών από τις αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών, ενέργειας και υπηρεσιών logistics.

Με την επιβάρυνση μόνο από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος να ξεπερνά για τις επιχειρήσεις κατά μέσον όρο το 50% και κατά ορισμένους τα χειρότερα να έπονται, τα περιθώρια διατήρησης των τιμών στα ίδια επίπεδα στενεύουν, σύμφωνα με στελέχη μεγάλων αλυσίδων supermarket που, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν, ότι έχουν απορροφήσει μέχρι σήμερα τις εισαγόμενες πιέσεις στις τιμές.

Εξάλλου, τα αυξημένα τιμολόγια από προμηθευτές έχουν οδηγήσει ήδη από τον περασμένο μήνα μικρότερους παίκτες της αγοράς σε αυξήσεις. Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις σε επαρχιακές πόλεις, παντοπωλεία και μεμονωμένα καταστήματα. Μεγάλες αλυσίδες supermarket, που αναμένεται να ακολουθήσουν την τάση, μιλούν στο Euro2day.gr για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 1-3% στις τιμές που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, αλλά την ίδια στιγμή οι ίδιες αναφέρουν συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων τροφίμων όπου οι ανατιμήσεις ξεπερνούν ήδη το 40% και κινούνται σημαντικά υψηλότερα σε προϊόντα χαμηλής αξίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!