Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Αυτοκαταστροφική στρατηγική του Λονδίνου βλέπει η Ευρώπη
[Euro2day]: Αυτοκαταστροφική στρατηγική του Λονδίνου βλέπει η Ευρώπη

[Euro2day]: Αυτοκαταστροφική στρατηγική του Λονδίνου βλέπει η Ευρώπη

Οι Financial Times έγραψαν ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθεσία με την οποία θα παρακάμπτονται βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit, διακινδυνεύοντας την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Τα σχέδια που φέρεται ότι έχει η Βρετανία να παρακάμψει βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit συνιστούν μια «απέλπιδα και τελικά αυτοκαταστροφική στρατηγική», δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης του μπλοκ, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι συνομιλίες για τη νέα σχέση που θα αποκτήσει η Βρετανία με την ΕΕ από το 2021 εισήλθαν σήμερα σε νέα κρίση, μετά την προειδοποίηση του Λονδίνου προς το μπλοκ ότι ουσιαστικά μπορεί να παρακάμψει βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης, εάν το μπλοκ δεν συμφωνήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Το ‘Pacta sunt servanda‘, δηλαδή ‘οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται’, είναι μια θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μη σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του, αυτό θα υπονομεύσει τη θέση του στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Ποιος θα ήθελε να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες; Θα ήταν μια απέλπιδα και τελικά αυτοκαταστροφική στρατηγική», σχολίασε ο ίδιος.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι «χωρίς τη σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε μια συνθήκη με μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη Συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία επιθυμεί «το καλύτερο και για τις δύο πλευρές» στη συμφωνία διαζυγίου και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!