Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Αδειοδότηση κατά CSDR του ATHEXCSD
[Euro2day]: Αδειοδότηση κατά CSDR του ATHEXCSD

[Euro2day]: Αδειοδότηση κατά CSDR του ATHEXCSD

Το ΑΤΗΕΧCSD προσφέρει πλέον και τη δυνατότητα τήρησης συλλογικών λογαριασμών επενδυτών από οποιονδήποτε διαμεσολαβητή στην αλυσίδα των διαμεσολαβητών, μέσω εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ATHEXCSD) αδειοδοτήθηκε με βάση τον Κανονισμό Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων (CSDR) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με ισχύ από 12 Απριλίου 2021. Το ΑΤΗΕΧCSD θα παρέχει τις υπηρεσίες Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων όπως ορίζεται πλέον στον Κανονισμό Λειτουργίας του και στις εφαρμοστέες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι:

Το ΑΤΗΕΧCSD θα συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα σε Συμμετέχοντες και τους παγκόσμιους Θεματοφύλακες τη δυνατότητα να τηρούν μέσω της υπάρχουσας (straight through processing – STP) διαδικασίας χαρτοφυλάκια για άνω του 1.5 εκατομμυρίου επενδυτών που τα τηρούν σε διακριτούς λογαριασμούς (segregated accounts). Επιπροσθέτως, το ΑΤΗΕΧCSD προσφέρει πλέον και τη δυνατότητα τήρησης συλλογικών λογαριασμών επενδυτών από οποιονδήποτε διαμεσολαβητή στην αλυσίδα των διαμεσολαβητών, μέσω εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Στο νέο πλαίσιο, ο κάτοχος του εν λόγω συλλογικού λογαριασμού επενδυτών είναι υπεύθυνος για:

  • Την είσπραξη, αναφορά και καταβολή του φόρου επί των πωλήσεων τίτλων που τηρούνται σε συλλογικό λογαριασμό μέσω του τοπικού Συμμετέχοντα και του ΑΤHEXCSD στις Φορολογικές Αρχές σε σχέση με τυχόν εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC internalized instructions), οι οποίες διενεργούνται εντός της αλυσίδας διαμεσολαβητών και για λογαριασμό του πωλητή.
  • Τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τα εταιρικά γεγονότα των εκδοτών ή τα αιτήματα ταυτοποίησης μετόχων στην αλυσίδα διαμεσολαβητών και γνωστοποίηση της ταυτότητας των μετόχων ως απάντηση στα εν λόγω αιτήματα, σύμφωνα με τα πρότυπα του Ε.Κ.2018/1212 και τα καθιερωμένα πρότυπα της αγοράς σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο SRD II.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!