Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ξεμπλοκάρουν 45.000 συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση – Νέα αίτηση με ευνοϊκότερους όρους για όσους απορρίφθηκαν [παραδείγματα]
[Ελεύθερος Τύπος]: Ξεμπλοκάρουν 45.000 συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση – Νέα αίτηση με ευνοϊκότερους όρους για όσους απορρίφθηκαν [παραδείγματα]

[Ελεύθερος Τύπος]: Ξεμπλοκάρουν 45.000 συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση – Νέα αίτηση με ευνοϊκότερους όρους για όσους απορρίφθηκαν [παραδείγματα]

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αποφάσεις «εξπρές» για συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία θα βγάζει στο εξής ο ΕΦΚΑ, καθώς με τον νέο ασφαλιστικό νόμο 4670/2020, ο οποίος μπαίνει ουσιαστικά τώρα σε ισχύ, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης σε 1.000 αντί 1.500 για την υποβολή αίτησης, και σε 300 αντί 500 στην τελευταία 5ετία, ενώ εξαλείφονται ενδιάμεσα στάδια με στόχο την επίσπευση της απονομής συντάξεων.

Οι νέες διατάξεις απλοποιούν τη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και καταλαμβάνουν όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά και είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Εκτιμάται ότι θα βγουν από τον «πάγο» πάνω από 45.000 εκκρεμείς αιτήσεις για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση (τουλάχιστον η μία στις τρεις από τις καθυστερούμενες συντάξεις είναι με δύο Ταμεία), ενώ δίδεται η ευκαιρία σε όσους η αίτηση έχει απορριφθεί, να επανέλθουν με νέα, η οποία θα εξεταστεί υπό το ευνοϊκότερο καθεστώς.

Νέα δεδομένα

Για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης με 15ετία καταργείται η προϋπόθεση του να έχουν οι ασφαλισμένοι 1.000 ημέρες από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης στον τελευταίο φορέα, και τα αιτήματα θα εξετάζονται με βάση το αν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν την 15ετία ανεξάρτητα από τα Ταμεία που ασφαλίστηκαν, και εφόσον έχουν κλείσει το 67ο έτος θα παίρνουν τη σύνταξη. Με το προηγούμενο καθεστώς (παρ. 5 άρθρο 19 νόμου 4387/2016) θα έπρεπε να είχαν 4.500 ημέρες, εκ των οποίων 1.500 στον τελευταίο φορέα και από αυτές οι 500 θα έπρεπε να είναι στην τελευταία 5ετία.

Η σχετική εγκύκλιος βάσει της οποίας θα εξετάζονται οι νέες και θα επανεξεταστούν οι παλιές αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση εκδόθηκε χθες από τον e-ΕΦΚΑ με σαφείς οδηγίες για τους υπαλλήλους των αντίστοιχων τμημάτων ώστε να επιταχυνθούν οι αποφάσεις που εκκρεμούν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!