Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Ξαναζωντανεύει» ο Παιδικός Κήπος της Φιλοθέης [εικόνες]
[Ελεύθερος Τύπος]: «Ξαναζωντανεύει» ο Παιδικός Κήπος της Φιλοθέης [εικόνες]

[Ελεύθερος Τύπος]: «Ξαναζωντανεύει» ο Παιδικός Κήπος της Φιλοθέης [εικόνες]

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Αναπλάθεται ο Παιδικός Κήπος Φιλοθέης, όπου «μεγάλωσαν» γενιές και γενιές, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έδωσε το «πράσινο φως» αποκατάστασής του.

H ανάπλαση, η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Παιδικού Κήπου Φιλοθέης (Πικιώνη) επί των οδών Ελ. Βενιζέλου & Εθνικής Τραπέζης, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη το 1961-1964, θα γίνει με βάση τις αρχές που ορίζονται από τον Χάρτη της Βενετίας (το πλαίσιο κατευθυντήριων αρχών που διέπουν τη θεωρία και, κυρίως, την πράξη της αποκατάστασης και της συντήρησης κάθε είδους μνημείων), ενώ έχει εκπονηθεί και εξειδικευμένη μελέτη συντήρησης.

Αρχική μορφή

Ο κήπος αποτελείται από κτίσματα, παιχνίδια, ιδιοκατασκευές (σαρακατσάνικη καλύβα, νησάκι με ξύλινα καθιστικά), χώρο ανάπαυσης, λιθόστρωτα μονοπάτια, γλυπτικό διάκοσμο κ.λπ., τα οποία, λόγω της γήρανσης των υλικών, των φθορών, των μηχανικών καταπονήσεων και των τμηματικών επεμβάσεων, χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η αποκατάσταση του κήπου θα γίνει στην κατά το δυνατόν αρχική του μορφή.

Περίπου μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του κήπου, η φθορά του χρόνου είναι εμφανής. Συγκρίνοντας τις παλιές εικόνες με τις σημερινές, υπάρχει μεγάλη διαφορά ακόμα και στη βλάστηση. Ολα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν αρκετές παρεμβάσεις σε μεγαλύτερη και σε μικρότερη κλίμακα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιδιοκατασκευές και τα παιχνίδια. Το 2002 έγιναν οι τελευταίες νέες επισκευαστικές εργασίες και έκτοτε δεν υπάρχουν οργανωμένες επεμβάσεις, παρά μόνο σημειακές που αφορούν, κυρίως, την αφαίρεση νεότερων παιχνιδιών και ξύλινων στοιχείων, καθώς κρίθηκαν επικίνδυνα για τους επισκέπτες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!