Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει στην Λιβύη κλεμμένο ελληνικό άγαλμα
[Ελεύθερος Τύπος]: Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει στην Λιβύη κλεμμένο ελληνικό άγαλμα

[Ελεύθερος Τύπος]: Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει στην Λιβύη κλεμμένο ελληνικό άγαλμα

Άγαλμα που θεωρείται πως εκλάπη από την Λιβύη, κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της, κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Το, ηλικίας περίπου 2,200 ετών και χρονολογούμενο στον 2ο π.Χ. αιώνα είχε εισαχθεί στο Λονδίνο παράνομα πριν από χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου.

Το 2013, ειδικοί του Μουσείου εκλήθησαν να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα του αγάλματος και να προσδιορίσουν την ακριβή προέλευσή του, ενημερώνοντας τη φορολογική αρχή της Μ. Βρετανίας, HMRC, αμέσως μόλις εξακρίβωσαν την αρχαιότητα του γλυπτού.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μουσείο τη Δευτέρα, 8 χρόνια μετά την κατάσχεση του αγάλματος, εξηγεί πως «Αγάλματα αυτού του είδους σπάνια εντοπίζονται σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές εκτός Λιβύης».

Όταν κατασχέθηκε στο αεροδόμιο, το άγαλμα φαινόταν να έχει ανασκαφεί πρόσφατα, γεγονός που εντείνει τις υποψίες ότι υπήρξε «θύμα» του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης, το 2011.

Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το άγαλμα βρέθηκε στην αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή της Κυρήνης, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των γλυπτών που παρήγαγαν τα εργαστήρια της αρχαίας αυτής ελληνικής αποικίας στη Βόρειο Αφρική.

Στη σημερινή Κυρήνη έχουν βρεθεί περίπου 100 παρόμοια γλυπτά, αν και από το 50% των ευρημάτων σώζονται μόνο τα κεφάλια.

Όσον αφορά το ποια μορφή αναπαριστά το άγαλμα, οι ειδικοί θεωρούν πως αποτελεί απεικόνιση της θεάς Δήμητρας ή της κόρης της, Περσεφόνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!