Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Βρετανικά πανεπιστήμια: Μονόδρομος για την… επιβίωση οι εκπτωτικές προσφορές σε υποψήφιους φοιτητές από την Ε.Ε.
[Ελεύθερος Τύπος]: Βρετανικά πανεπιστήμια: Μονόδρομος για την… επιβίωση οι εκπτωτικές προσφορές σε υποψήφιους φοιτητές από την Ε.Ε.

[Ελεύθερος Τύπος]: Βρετανικά πανεπιστήμια: Μονόδρομος για την… επιβίωση οι εκπτωτικές προσφορές σε υποψήφιους φοιτητές από την Ε.Ε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Γενναία πακέτα προσφορών ετοιμάζονται να κάνουν σε υποψήφιους φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. τα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με μια από τις χειρότερες εκπαιδευτικές χρονιές στην ιστορία, λόγω του Brexit και του κορονοϊού.

Η καταφυγή σε αυτή την -αμφίβολης νομιμότητας, σύμφωνα με Βρετανούς νομομαθείς- πρακτική, αποτελεί όρο επιβίωσης για πολλά βρετανικά ιδρύματα. Κι αυτό επειδή η μεταβατική περίοδος του Brexit λήγει στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, τουλάχιστον ένα βρετανικό ΑΕΙ προσφέρει «αυτόματη μείωση διδάκτρων» σε επίδοξους φοιτητές από τις 27 χώρες της Ενωσης, προκειμένου να ρίξει το κόστος των σπουδών τους σε επίπεδα ανάλογα με των Βρετανών σπουδαστών. Βρετανοί δικηγόροι ωστόσο, αμφισβητούν κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο είναι νόμιμο, από τη στιγμή που παραβιάζει την αρχή της ισότητας, εισάγοντας διακρίσεις ανάμεσα στον φοιτητικό πληθυσμό.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 όσοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι ήδη κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου ή πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας δεν θα υπάγονται πλέον στο καθεστώς των «εγχώριων διδάκτρων» (home fee). Aυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώνουν τα ίδια με τους Βρετανούς υπηκόους και θα χάσουν την πρόσβαση στις κρατικές επιδοτήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!