Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Βουβωνοκήλη: όταν έρχονται… τα «μέσα έξω»
[Ελεύθερος Τύπος]: Βουβωνοκήλη: όταν έρχονται… τα «μέσα έξω»

[Ελεύθερος Τύπος]: Βουβωνοκήλη: όταν έρχονται… τα «μέσα έξω»

Η βουβωνοκήλη είναι μια μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.

Ονομάζεται βουβωνοκήλη ακριβώς επειδή παρουσιάζεται στο βουβωνικό πόρο. Φυσιολογικά, πρόκειται για μια «κλειστή δομή» που δεν παρουσιάζει χάσματα. Ενίοτε, ωστόσο, τα στοιχεία που αποτελούν τον βουβωνικό πόρο χαλαρώνουν, με συνέπεια σπλάγχνα από το εσωτερικό της κοιλιάς να βρίσκουν διέξοδο, προκαλώντας ένα εξόγκωμα, το οποίο ο ασθενής πιάνει και αισθάνεται. Ενίοτε, μάλιστα, πονάει κιόλας. Πρακτικά, πρόκειται για την προβολή ενδοκοιλιακού περιεχομένου δια μέσου αδύναμων σημείων της βουβωνικής χώρας προς τα έξω.

Γράφει ο Σπυρίδων Σμπαρούνης,
Επιμελητής Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

Πώς δημιουργείται

Οι περισσότερες βουβωνοκήλες είναι ιδιοπαθείς, δηλαδή εμφανίζονται σε σημεία του βουβωνικού πόρου που είναι κατασκευαστικά ασθενή από την εμβρυϊκή μας ζωή. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, το αδυνάτισμα των κοιλιακών τοιχωμάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση σημείων φθοράς. Παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως χρόνια δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας ή πνευμονοπάθειες, εγκυμοσύνη ή άρση μεγάλων βαρών, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση βουβωνοκήλης. Άλλα πιθανά αίτια είναι παλαιότερος τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση.

Πόσο συχνή είναι η βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι η συχνότερη από τις κήλες (75% των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι βουβωνοκήλες), ενώ εμφανίζεται οκτώ φορές συχνότερα στους άνδρες. Ένας άνδρας έχει δια βίου πιθανότητα 25% να αναπτύξει βουβωνοκήλη, σε αντίθεση με τις γυναίκες, όπου το ποσοστό είναι 5%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!