Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Βόρεια Μακεδονία: Νέο μπλόκο στον δρόμο για Ε.Ε. – Θέμα ταυτότητας θετει η Βουλγαρία
[Ελεύθερος Τύπος]: Βόρεια Μακεδονία: Νέο μπλόκο στον δρόμο για Ε.Ε. – Θέμα ταυτότητας θετει η Βουλγαρία

[Ελεύθερος Τύπος]: Βόρεια Μακεδονία: Νέο μπλόκο στον δρόμο για Ε.Ε. – Θέμα ταυτότητας θετει η Βουλγαρία

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Δύο χρόνια μετά την αλλαγή του Συντάγματος -βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών- η Βόρεια Μακεδονία καλείται να διαχειριστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα αναθεώρηση ύστερα από απαίτηση της… Βουλγαρίας!

Η κυβέρνηση της Σόφιας έχει στυλώσει τα πόδια και απειλεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, δεν αναγνώρισε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, θεωρώντας ότι η γλώσσα που μιλούν οι Σλάβοι είναι διάλεκτος της βουλγαρικής, ενώ και οι Σλάβοι κάτοικοι της γειτονικής χώρας έχουν βουλγαρική καταγωγή. Γνωρίζοντας ότι πλέον ο ευρωπαϊκός δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας περνά από τη Σόφια, η βουλγαρική κυβέρνηση απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να άρει τις επιφυλάξεις της.

Τα… κάστανα καλείται να βγάλει από τη φωτιά η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, ως καγκελάριος της προεδρεύουσας χώρας στην Ε.Ε., θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την ομαλή ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι πιέσεις που ασκούνται στη Σόφια είναι πολύ μεγάλες και πολυεπίπεδες.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την πλήρη ένταξη δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με… αγκάθια. Τόσο η ηγεσία της γειτονικής χώρας όσο και οι πολίτες της θεώρησαν ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ακόμη και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί «κακή», θα αίρονταν όλα τα εμπόδια για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Κανείς στη γειτονική χώρα δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διαφορά με την Ελλάδα, αλλά διάφορα ουσιώδη ζητήματα με ορισμένα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία.

Ηδη, με διαρροές της η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αρχίζει να προϊδεάζει τους πολίτες της για ένα ενδεχόμενο νέο «μπλόκο» στην ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε. Ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί, τελικά, τον Δεκέμβριο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ε.Ε., η οποία θα αποτελούσε το πρώτο ουσιαστικό βήμα των διαπραγματεύσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!