Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Τζεφεράκος στον Ε.Τ.: «Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες στο χώρο της ψυχικής υγείας»
[Ελεύθερος Τύπος]: Τζεφεράκος στον Ε.Τ.: «Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες στο χώρο της ψυχικής υγείας»

[Ελεύθερος Τύπος]: Τζεφεράκος στον Ε.Τ.: «Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες στο χώρο της ψυχικής υγείας»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

«Ο ψυχίατρος στη μετά Covid εποχή δεν μπορεί να κάθεται στο γραφείο του και να περιμένει το αίτημα του ασθενούς», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ, Γιώργος Τζεφεράκος. Και επισημαίνει ότι εκ των πραγμάτων πρέπει να αναζητηθούν πιο ευέλικτοι τρόποι προσέγγισης των αναγκών των ανθρώπων και των κοινοτήτων.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι εκ των πραγμάτων συνδεδεμένη με την πανδημία. Τι άλλαξε και τι πρόκειται να αλλάξει για την ψυχιατρική μέσα σε αυτήν τη φοβερή υγειονομική κρίση;

Η πανδημία έχει επιδράσει ούτως ή άλλως καταλυτικά σε κάθε τομέα και δραστηριότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ηρθε για να αμφισβητήσει τα όσα μέχρι το 2020 θεωρούσαμε οι περισσότεροι και ανά τον κόσμο δεδομένα και αυτονόητα. Ηρθε όμως και για να μας υπενθυμίσει ότι όλοι είμαστε κρίκος σε μια αλυσίδα, μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας, και ως εκ τούτου τόσο η σωματική όσο και η ψυχική μας υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ατομική υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ειδικοί ψυχικής υγείας κληθήκαμε να διαχειριστούμε εν μέσω υγειονομικής κρίσης τις άμεσες ψυχοκοινωνικές παρενέργειες της πανδημίας και θα κληθούμε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ψυχοκοινωνικές ανάγκες στη μετά Covid εποχή. Ισως ένα από τα βασικά διδάγματα της πανδημίας είναι η απόρριψη του καθεστώτος μοντέλου στην Ψυχιατρική που προέβλεπε τον ψυχίατρο να κάθεται στο γραφείο του και να περιμένει το αίτημα του ανθρώπου και η αντικατάστασή του από ευέλικτους τρόπους προσέγγισης των αναγκών των ανθρώπων και των κοινοτήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!