Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Τριήμερη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ.:«Στρόφιγγα» και «ειρηνοποιοί» στις διαδηλώσεις
[Ελεύθερος Τύπος]: Τριήμερη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ.:«Στρόφιγγα»  και «ειρηνοποιοί»  στις διαδηλώσεις

[Ελεύθερος Τύπος]: Τριήμερη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ.:«Στρόφιγγα» και «ειρηνοποιοί» στις διαδηλώσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρές διαδηλώσεις, περισσότεροι οι κίνδυνοι, μεγαλύτερος ο αριθμός αστυνομικών που απαιτείται για αυτές.

Αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που ανέδειξε η τριήμερη διαβαθμισμένη άσκηση επί χάρτου για την εφαρμογή του νέου νόμου των διαδηλώσεων, που εξελίχθηκε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με την εικονική αναπαράσταση παράλληλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Η άσκηση περιελάβανε και ακραία σενάρια παράλληλων εστιών ακραίας έντασης, σαν εκείνα που είχαν εξελιχθεί μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ή την εποχή των… Μνημονίων. Στα θετικά, έστω και σε μία εικονική διαχείριση διαδηλώσεων, το μοντέλο της «ανοιγοκλειόμενης στρόφιγγας» και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των 30 διαμεσολαβητών-«ειρηνοποιών».

Σενάρια και «ειρηνοποιοί»

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σχεδίασαν όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης συγκεντρώσεων, με αριθμητικά, γεωγραφικά και κοινωνικο-πολιτικά δεδομένα, δημιουργώντας αντίστοιχα εγχειρίδια ενεργειών κατά περίσταση και… αυτοσχεδιασμού για αναπάντεχες καταστάσεις. Προβληματικό στην αντιμετώπισή του ήταν το σενάριο μιας μεγάλης διαδήλωσης και πορείας, παράλληλα με διάσπαρτες μικρότερες, και εστίες έντασης σε κάποιες από αυτές.

Το κλιμάκιο περίπου 30 διαμεσολαβητών-«ειρηνοποιών» ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και είναι έτοιμο να επωμιστεί τις συνομιλίες και συνεννοήσεις με τους οργανωτές των διαδηλώσεων. «Αγκάθι» σε τέτοιου είδους συνεννοήσεις θα είναι οι απρόσμενες συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις ο σχεδιασμός προβλέπει έντονη αστυνομική παρουσία, ακόμη και απαγόρευση της συγκέντρωσης, στην περίπτωση που γίνεται στο πλαίσιο αντισυγκέντρωσης, ή προκαλούνται επιθέσεις και καταστροφές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!