Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Την Κυριακή αλλάζουμε ώρα και το μπάχαλο στην ΕΕ συνεχίζεται
[Ελεύθερος Τύπος]: Την Κυριακή αλλάζουμε ώρα και το μπάχαλο στην ΕΕ συνεχίζεται

[Ελεύθερος Τύπος]: Την Κυριακή αλλάζουμε ώρα και το μπάχαλο στην ΕΕ συνεχίζεται

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Μία ώρα παραπάνω ύπνος, αλλά και μία ώρα λιγότερο φως, καθώς το σκοτάδι θα πέφτει νωρίτερα. Είναι μια μακροχρόνια συνήθεια, που θα επαναλάβουμε και φέτος, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους η καθιέρωση της «χειμερινής» ώρας χάνεται στα βάθη του χρόνου, καθώς πλησιάζει σχεδόν μισός αιώνας από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τότε μάλιστα την έλεγαν ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και αποτελείτο μόνο από εννέα κράτη-μέλη, χωρίς την Ελλάδα, που εντάχθηκε το 1981. Υποτίθεται πως η «διπλή ώρα» -στην ήπειρό μας και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου- καθιερώθηκε για να αυξήσει την παραγωγικότητα και να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών. Σταδιακά όμως έγινε τόσο αντιδημοφιλής, ώστε να συζητιέται πλέον ανοιχτά η κατάργησή της.

Το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε η επόμενη αλλαγή ώρας που θα γίνει στις 28 Μαρτίου 2021 (όταν δηλαδή θα ξαναβάλουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά) να είναι και η τελευταία. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Για να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα καλό είναι να ανατρέξουμε στις ιστορικές ρίζες.

Το σύστημα αλλαγής ώρας επιβλήθηκε σταδιακά στην Ευρώπη τη δεκαετία του ΄70, ανάμεσα στις δύο πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979, όταν τα αλλεπάλληλα σοκ που προκάλεσε ο ΟΠΕΚ εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές των καυσίμων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!