Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Θρόμβωση». Όταν το αίμα πήζει επικίνδυνα
[Ελεύθερος Τύπος]: «Θρόμβωση». Όταν το αίμα πήζει επικίνδυνα

[Ελεύθερος Τύπος]: «Θρόμβωση». Όταν το αίμα πήζει επικίνδυνα

Και οι ασθενείς με COVID-19 στις ομάδες υψηλού κινδύνου για θρόμβωση

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνουν από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση, ενώ η πνευμονική εμβολή που οφείλεται σε κάποιον θρόμβο αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακού θανάτου. Μάλιστα, στα άτομα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση θα πρέπει να προσθέσουμε, πλέον, και τους νοσηλευόμενους για COVID-19, καθώς η φλεγμονή που προκαλεί ο ιός επιφέρει υπερπηκτικότητα του αίματος.

Γράφει ο Μπέλλος Ιωάννης
Αγγειοχειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση θρόμβωσης, ποια τα συμπτώματά της και ποια είναι τα μέτρα πρόληψης.

Η επικίνδυνη πήξη του αίματος στις φλέβες

Θρόμβωση ονομάζεται η πήξη του αίματος μέσα στα αγγεία μας (αρτηρίες ή φλέβες). Πιο συχνά αφορά τις φλέβες του σώματός μας και μάλιστα αυτές των κάτω άκρων. Η θρόμβωση μπορεί να εμφανιστεί τόσο στις επιφανειακές όσο και στις εν τω βάθει φλέβες ή ταυτόχρονα και στις δύο.

Πότε θεωρείται η θρόμβωση επικίνδυνη

Πιο επικίνδυνη θεωρείται η εν τω βάθει θρόμβωση γιατί τμήμα του θρόμβου μπορεί να αποσπαστεί και με τη ροή του αίματος να παρασυρθεί καταλήγοντας στη καρδιά. Από εκεί ωθείται με τις καρδιακές ώσεις στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μια πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να είναι και μοιραία για τη ζωή μας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!