Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Θώνις- Ηράκλειο: Νέες ανακαλύψεις στη βυθισμένη πολιτεία της Αιγύπτου
[Ελεύθερος Τύπος]: Θώνις- Ηράκλειο: Νέες ανακαλύψεις στη βυθισμένη πολιτεία της Αιγύπτου

[Ελεύθερος Τύπος]: Θώνις- Ηράκλειο: Νέες ανακαλύψεις στη βυθισμένη πολιτεία της Αιγύπτου

Τα απομεινάρια ενός αρχαίου πολεμικού πλοίου και ενός ελληνικού νεκροταφείου ανακαλύφθηκαν στην βυθισμένη πολιτεία της Θώνιδας- Ηρακλείου, στην Αίγυπτο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τις νέες ανακαλύψεις χθες, Δευτέρα 19 Ιουλίου. Η βυθισμένη πολιτεία «Θώνις- Ηράκλειο» είχε έρθει στο φως για πρώτη φορά το 2001. Η πολιτεία βρίσκεται στο βυθό του Κόλπου Αμπουκίρ, πολύ κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της σύγχρονης Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια.

Η Θώνις- Ηράκλειο αποτελούσε μια παράκτια πόλη, η οποία ήλεγχε την είσοδο στην Αίγυπτο από τη δυτική πλευρά του Νείλου. Μέχρι την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, η Θώνις-Ηράκλειο αποτελούσε την μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή. Το οριστικό της τέλος ήρθε όταν σεισμοί και παλιρροιακά κύματα τη βύθισαν στην θάλασσα, μαζί με μεγάλο τμήμα του Δέλτα του Νείλου, τον 8ο μ.Χ. αιώνα.

Στις νέες ανακαλύψεις που έγιναν στη Θώνιδα- Ηράκλειο συγκαταλέγεται ένα πολεμικό πλοίο, χρονολογούμενο περίπου στον 2ο π.Χ. αιώνα. Το πλοίο φέρεται να βυθίστηκε, όταν κατέρρευσε ο ναός του θεού Άμμωνα, στον οποίο είχε προσδεθεί. Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε πως το 25 μέτρων πλοίο, με το μεγάλο του ιστίο και τα κουπιά του, είχε κατασκευαστεί με τον κλασικό τρόπο της εποχής του και έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά της ακόμη αρχαιότερης αιγυπτιακής παράδοσης.

Σ’ ένα άλλο σημείο της πολιτείας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός μεγάλου ελληνικού νεκροταφείου, χρονολογούμενου στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, «Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει με όμορφο τρόπο την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν στην πόλη». Το Υπουργείο εξήγησε πως, στην εποχή των τελευταίων αιγυπτιακών δυναστειών, η μόνιμη εγκατάσταση Ελλήνων μετοίκων στην Αίγυπτο ήταν επιτρεπτή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!