Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Θα είναι ο MERS η νέα πανδημική απειλή;
[Ελεύθερος Τύπος]: Θα είναι ο MERS η νέα πανδημική απειλή;

[Ελεύθερος Τύπος]: Θα είναι ο MERS η νέα πανδημική απειλή;

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής ιολόγους στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) απέχει λίγες μόνο μεταλλάξεις από το να γίνει μια σοβαρή πανδημική απειλή. Η επιστημονική τους εργασία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ο MERS-CoV παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Ο ιός ήταν πολύ θανατηφόρος, καθώς περίπου το 40% των αρχικών ασθενών είχαν αποβιώσει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πλειονότητα των λοιμώξεων προήλθε από μολυσμένες αραβικές καμήλες (δρομάδες). Βρέθηκαν, επίσης, κάποια στοιχεία ότι οι καμήλες είχαν μολυνθεί από μολυσμένες νυχτερίδες.

Ο ιός MERS δεν έλαβε μεγάλη προσοχή παγκοσμίως και αυτό καθώς δε φάνηκε να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων. Από το αρχικό ξέσπασμα, επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι έως και 80% των ζώων στα οποία εντοπίζεται (αραβικές καμήλες) έχουν αντισώματα έναντι του MERS-CoV. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των ζώων αυτών ζουν στην Αφρική.

Ένα “μυστήριο” σχετικά με τον ιό είναι γιατί δε μολύνθηκαν περισσότεροι Αφρικανοί ενώ ο αριθμός των καμηλών και των αλληλεπιδράσεων με τους ανθρώπους είναι πολύ μεγάλος στην αφρικανική ήπειρο. Για να το μάθουν, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα του ιού σε διάφορα μέρη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναζητώντας τις παραλλαγές του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!