Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Τενοντίτιδα Αχιλλείου. Πώς θα την αντιμετωπίσετε
[Ελεύθερος Τύπος]: Τενοντίτιδα Αχιλλείου. Πώς θα την αντιμετωπίσετε

[Ελεύθερος Τύπος]: Τενοντίτιδα Αχιλλείου. Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η τενοντίτιδα Αχιλλείου θεωρείται από τις πιο δύσκολες φλεγμονές, καθώς είναι περίπλοκη, επώδυνη, απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση και, όχι σπάνια, φτάνει ως τη χειρουργική επέμβαση.

Η συγκεκριμένη βλάβη ναι μεν ταλαιπωρεί συχνότερα δρομείς, άλτες, χορευτές και ποδοσφαιριστές, εντούτοις μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, ιδίως μετά από μια επιπόλαιη κίνηση στη βάδιση και, αρκετά συχνά, σε ηλικιωμένα άτομα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται αντιμετώπιση με την εμφάνιση του πρώτου κιόλας συμπτώματος.

Δύο ειδών τενοντίτιδες Αχιλλείου

Η τενοντίτιδα, όπως και κάθε άλλη ιατρική πάθηση με την κατάληξη “…ίτιδα”, σημαίνει φλεγμονή. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στη φλεγμονή του Αχιλλείου τένοντα, η οποία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

  • Η πρώτη είναι η οξεία τενοντίτιδα, η οποία εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα θεραπεύεται σε μικρό χρονικό διάστημα (1-2 εβδομάδες).
  • Η δεύτερη είναι η χρόνια τενοντίτιδα, η οποία είναι επακόλουθο της μη έγκαιρης ή της λανθασμένης ή της πλημμελούς αντιμετώπισης της οξείας τενοντίτιδας.

Μηχανικές καταπονήσεις και… λάθος παπούτσια

Η οξεία Αχίλλεια τενοντίτιδα έχει συνήθως ως αιτία τις επαναλαμβανόμενες μηχανικές καταπονήσεις και αφορά συχνότερα στους δρομείς, τους άλτες, τους χορευτές, τους αρσιβαρίστες, τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους αγύμναστους ερασιτέχνες αθλητές, ακόμη και των μικρών αποστάσεων.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η χρήση λανθασμένων υποδημάτων (πρέπει να απορροφούν τους κραδασμούς), η απουσία προθέρμανσης, καθώς και οι κακές καιρικές συνθήκες (έχει παρατηρηθεί ότι τον χειμώνα, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας και κρύου περιβάλλοντος, είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!