Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: «Σβήστε» τις ευρυαγγείες, διώξτε πόνο, μούδιασμα και κράμπες
[Ελεύθερος Τύπος]: «Σβήστε» τις ευρυαγγείες, διώξτε πόνο, μούδιασμα και κράμπες

[Ελεύθερος Τύπος]: «Σβήστε» τις ευρυαγγείες, διώξτε πόνο, μούδιασμα και κράμπες

Αν και συνήθως θεωρούνται μόνο αισθητικό πρόβλημα που μας απασχολεί περισσότερο λίγο πριν βγούμε στις παραλίες, εντούτοις οι ευρυαγγείες είναι κάτι περισσότερο και συχνά όχι τόσο αθώο…

Περιγραφικά, με τον όρο ευρυαγγείες εννοούμε τα παθολογικά διατεταμένα επιφανειακά αγγεία του δέρματος, που εμφανίζονται σαν ένα πλέγμα μικρών κόκκινων ή μπλε φλεβών κάτω από την επιδερμίδα. Ενδέχεται, μάλιστα, να προξενούν και ενοχλήσεις (κάψιμο, αίσθημα βάρους, μούδιασμα, κράμπες κ.ά.), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσία τους αποτελεί σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας.

Γράφει ο Γεώργιος Ι. Ροκάς,
Αγγειολόγος – Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital

Τα αίτια των ευρυαγγειών

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και ως αίτια αναφέρονται η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διαταραχές, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία, οι μικροτραυματισμοί καθώς και οι επιπλοκές από αισθητικές θεραπείες κυτταρίτιδας, σύσφιξης, κ.ά.

Που εμφανίζονται

Συνηθέστερα, οι ευρυαγγείες εντοπίζονται στην εσωτερική και στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος, στην έσω επιφάνεια της κνήμης και του αστραγάλου, στην έξω επιφάνεια του ποδιού αλλά και στην περιοχή του κορμού και του προσώπου. Το μέγεθος των ευρυαγγειών ποικίλει (0,1mm – 3mm) και ενδέχεται να εμφανίζονται είτε ως μεμονωμένοι (τριχοειδείς) φλεβικοί κλάδοι είτε ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί θυσανοειδούς ή αραχνοειδούς μορφής με κόκκινο ή σκούρο μπλε χρώμα.

Διάγνωση και αξιολόγηση του προβλήματος

Για να είναι ασφαλής και αποτελεσματική, η θεραπεία (εξάλειψη) των ευρυαγγειών πρέπει να πραγματοποιείται σε εξοπλισμένο ιατρείο από εξειδικευμένους ιατρούς (π.χ. αγγειολόγο, αγγειοχειρουργό, φλεβολόγο) με ειδικά απεικονιστικά και θεραπευτικά μέσα.

Ανάλογα με την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο (στην περίπτωση που ενυπάρχει πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας) να προβεί στη θεραπεία των ευρυαγγειών με ειδικά φαρμακευτικά μέσα (σκληροθεραπεία), ειδικά laser, ή ραδιοσυχνότητες ή συνδυασμό αυτών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!