Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Στα 98 του απεβίωσε ο τελευταίος επιζών στρατιώτης που συμμετείχε στην απελευθέρωση του Άουσβιτς, Ντέιβιντ Ντουσμάν
[Ελεύθερος Τύπος]: Στα 98 του απεβίωσε ο τελευταίος επιζών στρατιώτης που συμμετείχε στην απελευθέρωση του Άουσβιτς, Ντέιβιντ Ντουσμάν

[Ελεύθερος Τύπος]: Στα 98 του απεβίωσε ο τελευταίος επιζών στρατιώτης που συμμετείχε στην απελευθέρωση του Άουσβιτς, Ντέιβιντ Ντουσμάν

Ο Ντέιβιντ Ντουσμάν ήταν ο τελευταίος επιζών από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ο εβραϊκής καταγωγής Ντουσμάν πέθανε σε ηλικία 98 ετών το περασμένο Σάββατο κι ευρισκόμενος στη Γερμανία. Ήταν βετεράνος του Κόκκινου Στρατού, ενώ στα νιάτα του υπήρξε και αθλητής του ολυμπιακού αγωνίσματος της ξιφασκίας. Στον Β’ Παγκόσμιο, η μονάδα με την οποία είχε πολεμήσει αριθμούσε 12.000 στρατιώτες, εκ των οποίων μόλις οι 69 επιβίωσαν του πολέμου, με τον Ντουσμάν να αποτελεί τον μακροβιότερο επιζώντα.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 και όντας μόλις 21 ετών, ο Ντουσμάν είχε βρεθεί στη θέση του οδηγού ενός από τα τανκς που αφαίρεσαν τον ηλεκτρικό φράχτη του στρατοπέδου, προκειμένου να μπορέσουν να διαφύγουν οι αιχμάλωτοι.

«Όταν φτάσαμε είδαμε τον φράχτη και πίσω από αυτόν όλους εκείνους τους δυστυχείς ανθρώπους. Με τα τανκς μας σπάσαμε τον φράχτη. Προσφέραμε φαγητό στους αιχμαλώτους και συνεχίσαμε. Οι φυλακισμένοι στέκονταν εκεί, όλοι με τις στολές τους. Το μόνο που ξεχώριζες ήταν τα μάτια τους, τα μισόκλειστα, στενά τους μάτια. Ήταν φριχτό», είχε διηγηθεί την περσινή χρονιά ο άνδρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ντουσμάν είχε εξηγήσει στους δημοσιογράφους του πρακτορείου πως, όσο μαινόταν ο πόλεμος, ο ίδιος δε γνώριζε την ύπαρξη του στρατοπέδου του Άουσβιτς, ενώ είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί πολλά χρόνια αργότερα.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, ο Ντουσμάν τραυματίστηκε αρκετές φορές σοβαρά, ξεπερνώντας τους τραυματισμούς του για να γίνει, μετά τον πόλεμο, ο κορυφαίος Ολυμπιακός πρωταθλητής της Σοβιετικής Ένωσης στην ξιφασκία. Αργότερα, ο Ντουσμάν κατέστη ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές ξιφασκίας των Αγώνων, όπως σχολίασε, με την αφορμή του θανάτου του, η Ολυμπιακή Επιτροπή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!