Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Σκελετός… υπό πίεση
[Ελεύθερος Τύπος]: Σκελετός… υπό πίεση

[Ελεύθερος Τύπος]: Σκελετός… υπό πίεση

Πώς η παχυσαρκία και τα επιπλέον κιλά που βάλαμε λόγω κορωνοϊού, επιβαρύνουν σκελετό, σπονδύλους και αρθρώσεις

Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μυοσκελετικών συμπτωμάτων και παθήσεων. Ο περιορισμός της άσκησης και η αύξηση των… επιδρομών στο ψυγείο, που εξακολουθεί να παρατηρείται ακόμη και μετά τη λήξη της «οικιακής καραντίνας» που επεβλήθη λόγω κορωνοϊού, όξυναν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της παχυσαρκίας και τις επιπτώσεις της στη μυοσκελετική μας υγεία. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι εμφανείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και συχνά είναι σημαντικές ήδη από την παιδική ηλικία.

Από νωρίς στα βάσανα…

Ο αναπτυσσόμενος σκελετός των παιδιών και των εφήβων είναι ευάλωτος στα αυξημένα φορτία με την υπέρμετρη αύξηση του σωματικού βάρους. Κύρια σημεία ευαισθησίας είναι τα σημεία ανάπτυξης των οστών, γνωστά ως επιφύσεις. Η αυξημένη επιβάρυνση στις επιφύσεις σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, που εντοπίζονται συνήθως στα γόνατα, τους μηρούς και τα ισχία.

…με τα βάσανα να συνεχίζονται στην ενηλικίωση

Στους ενήλικες η παχυσαρκία θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας και μυοσκελετικού πόνου, καταστάσεις που οδηγούν σε μειωμένη λειτουργικότητα των ανθρώπων στην καθημερινότητα και μείωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η επιβάρυνση των αρθρώσεων από τα περιττά κιλά

Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την οστεοαρθρίτιδα ίσως είναι προφανής λόγω των αυξημένων φορτίων με τα οποία επιβαρύνονται οι μεγάλες αρθρώσεις του σώματος, δηλαδή τα ισχία και τα γόνατα, που οδηγούν στην πρώιμη μηχανική καταπόνηση και φθορά τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!