Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ο σεισμός «ψήλωσε» 25 εκατοστά την Σάμο – Τι ανησυχεί τώρα τους επιστήμονες
[Ελεύθερος Τύπος]: Ο σεισμός «ψήλωσε» 25 εκατοστά την Σάμο – Τι ανησυχεί τώρα τους επιστήμονες

[Ελεύθερος Τύπος]: Ο σεισμός «ψήλωσε» 25 εκατοστά την Σάμο – Τι ανησυχεί τώρα τους επιστήμονες

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Εντυπωσιακή ανύψωση της Σάμου κατά 18-25 εκατοστά παρατηρήθηκε μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ. βόρεια -βορειοδυτικά του νησιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η ανύψωση της Σάμου σημαίνει αντίστοιχα ότι κατέβηκε η στάθμη της θάλασσας πριν καταφθάσει το τσουνάμι. Αν η στάθμη δεν είχε κατέβει, τότε το τσουνάμι θα έπαιρνε περισσότερο ύψος κατά 20 εκ. και θα ήταν ακόμη πιο δυνατό.

Με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, αποτελούμενη από τους καθηγητή δρ. Ευθύμη Λέκκα, υποψ. δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, υποψ. δρ. Μαριλία Γώγου, υποψ. δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου, αναφέρει ότι από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτίρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

«Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από το σεισμό της Σάμου, ύψους 1,6 μ., προκάλεσε σημαντικές βλάβες σε παράκτια καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!