Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Συντάξεις: «Κληρώνει» μέχρι το Πάσχα για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ
[Ελεύθερος Τύπος]: Συντάξεις: «Κληρώνει» μέχρι το Πάσχα για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ

[Ελεύθερος Τύπος]: Συντάξεις: «Κληρώνει» μέχρι το Πάσχα για αναδρομικά 2 δισ. ευρώ

Κώστας Κατίκος

Απόφαση για την τύχη των αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ σε επικουρικές και Δώρα για 2,6 εκατ. συνταξιούχους αναμένεται να εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως το Πάσχα μετά τη χθεσινή δίκη στην οποία συνταξιούχοι και ΕΦΚΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις επιστροφές του συνόλου των αντισυνταγματικών περικοπών και όχι μόνον αυτών που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις τον περασμένο Οκτώβριο.

«Θα πρέπει να ρευστοποιήσουμε αποθεματικά για να πληρώσουμε τα αναδρομικά στις επικουρικές και στα Δώρα» ανέφεραν σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ» οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ και μάλιστα επικαλέστηκαν την αγορά των Ραφάλ, το μεταναστευτικό και την πανδημία, για να δικαιολογήσουν την απόφαση του Οκτωβρίου που περιόρισε τα αναδρομικά μόνον στις κύριες συντάξεις, εξαιρώντας τις επικουρικές και τα Δώρα.

Το… κούρεμα

Τα ποσά που πήραν οι συνταξιούχοι από τις επιστροφές μειώσεων 11 μηνών στις κύριες συντάξεις ήταν 1,4 δισ. ευρώ ενώ με βάση τις αποφάσεις που είχε εκδώσει το ΣτΕ το 2015 (2287-2288) και τις οποίες επαναβεβαίωσε τον Ιούλιο του 2020 με απόφαση 1439, οι αντισυνταγματικές μειώσεις θα έπρεπε να επιστραφούν για το ίδιο 11μηνο στις επικουρικές συντάξεις, και επιπλέον θα έπρεπε να δοθούν και τα Δώρα ενός 11μήνου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το συνολικό κόστος για όλα τα αναδρομικά έβγαινε κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση ερμηνεύοντας την απόφαση του καλοκαιριού αποφάσισε να δώσει 1,4 δισ. ευρώ στις κύριες συντάξεις αφήνοντας εκτός τα 2 δισ. των επικουρικών και τα Δώρα.

Τι θα κριθεί

Αυτό που θα κριθεί στη νέα απόφαση του ΣτΕ είναι πρώτα το «παραδεκτό» των νέων προσφυγών, αν δηλαδή ορθώς οι συνταξιούχοι κατέθεσαν νέα αίτηση στο Δικαστήριο ισχυριζόμενοι ότι δεν πήραν τα αναδρομικά που προέβλεπαν οι αποφάσεις του ΣτΕ το 2015 και το 2020 και από εκεί και μετά, θα κριθεί αν η κυβέρνηση εφάρμοσε τον νόμο όπως προβλέπουν οι εν λόγω αποφάσεις, ή αν υλοποίησε τις δικαστικές αποφάσεις μερικώς και πλημμελώς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!