Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: απαλλαγείτε από πόνους και ελαστικούς επιδέσμους
[Ελεύθερος Τύπος]: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: απαλλαγείτε από πόνους και ελαστικούς επιδέσμους

[Ελεύθερος Τύπος]: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: απαλλαγείτε από πόνους και ελαστικούς επιδέσμους

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα θεωρείται από πολλούς ως πάθηση των εργαζομένων σε γραφεία, οι οποίοι περνούν καθημερινά πολλές ώρες πληκτρολογώντας στο κομπιούτερ τους.

Ωστόσο οι μονότονες κινήσεις στο γραφείο δεν είναι η μοναδική αιτία του. Αντιθέτως, μπορεί να έχει και πολλές άλλες, ορισμένες από τις οποίες είναι εντελώς απρόσμενες.

Τριπλάσια συχνότητα στις γυναίκες

Επιδημιολογικά, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θεωρείται ίσως η πλέον συχνή πάθηση των χεριών, που προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στην άκρα χείρα.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των ενηλίκων πάσχουν από αυτό, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες. Ο ένας στους τρεις ασθενείς μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία μέσα σε έναν χρόνο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη θεραπείας αφήνει τον πάσχοντα με ατροφίες στην άκρα χείρα.

Ένα νεύρο κάνει όλη τη ζημιά

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως επακόλουθο προβλημάτων στο μέσο νεύρο του καρπού, το οποίο ελέγχει τις αισθήσεις στην παλάμη. Το νεύρο αυτό διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα, μία στενή δομή που δημιουργείται από τα οστά και τους συνδέσμους της βάσης του καρπού.

Από την ίδια δομή διέρχονται και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Οι βλάβες στον καρπιαίο σωλήνα, στο μέσο νεύρο ή/και στους τένοντες οδηγούν σε πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα, όχι μόνο στον καρπό αλλά και στα δάκτυλα και την παλάμη, δεδομένου ότι το μέσο νεύρο τροφοδοτεί ολόκληρη την άκρα χείρα.

Τα αίτια της βλάβης

Πού θα μπορούσαν να οφείλονται οι βλάβες της περιοχής; Μεταξύ άλλων, στα εξής:

  • Στις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες, μικρές κινήσεις των χεριών (όπως αυτές που κάνουν οι δακτυλογράφοι και οι μάγειροι), καθώς και στις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών που εμπεριέχουν λαβή (π.χ. οι κινήσεις που κάνουν οι ελαιοχρωματιστές).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!