Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Συναγερμός στους σεισμολόγους για Θήβα, Κορινθιακό και Νίσυρο – Τι τους προβληματίζει
[Ελεύθερος Τύπος]: Συναγερμός στους σεισμολόγους για Θήβα, Κορινθιακό και Νίσυρο – Τι τους προβληματίζει

[Ελεύθερος Τύπος]: Συναγερμός στους σεισμολόγους για Θήβα, Κορινθιακό και Νίσυρο – Τι τους προβληματίζει

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Σεισμός : Οι επισκέπτες του νησιού το συνήθισαν και οι κάτοικοι πια αδιαφορούσαν. Ο χορός των… Ρίχτερ που όλο το καλοκαίρι κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον σε σεισμολόγους γύρω από τη Νίσυρο παραμένει ακόμα ενεργός. Εκατοντάδες σεισμοί, πολλοί άνω των 5 Ρίχτερ, ταρακούνησαν και ταρακουνούν το ηφαιστειογενές νησί, μετατοπίζοντας το επιστημονικό ενδιαφέρον από την παραδοσιακή ζώνη του Ιονίου στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον Ακη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπάρχει επιστημονική «ανησυχία» για το Αιγαίο. «Μιλάμε για υποθαλάσσια ρήγματα σε Λέσβο, Τήλο, Νίσυρο. Τα ρήγματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι. Ακόμα και ένα τσουνάμι μισό μέτρο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τους λουόμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμός στην Κρήτη φαίνεται πως ξάφνιασε τους σεισμολόγους κυρίως λόγω του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε, αν και από τον Ιανουάριο υπήρχαν σημάδια για πιθανό μεγάλο σεισμό γι’ αυτό και το Γεωδυναμικό είχε τοποθετήσει πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή του Ηρακλείου. Οπως είπε ο κ. Τσελέντης, οι συνεχείς σεισμοί στην Κρήτη οφείλονται σε ένα μεγάλο ρήγμα, αυτό του Καστελίου, που ενεργοποιεί δευτερεύοντα ρήγματα. «Δίνει μικρούς σεισμούς αλλά έχουν βοή. Η πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή» είπε ο κ. Τσελέντης.

«Εχουμε πλήρη εικόνα του ρήγματος αυτού, αλλά πρέπει οι τοπικές αρχές να ελέγχουν τα σπίτια, καθώς οι συνεχείς σεισμοί επιβαρύνουν τα οικοδομήματα». Οπως λέει, στο επιστημονικό στόχαστρο παραμένουν ο Κορινθιακός κόλπος, η περιοχή της Θήβας, το Ιόνιο με τις σεισμογενείς Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!