Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Οι σύγχρονες θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα
[Ελεύθερος Τύπος]: Οι σύγχρονες θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα

[Ελεύθερος Τύπος]: Οι σύγχρονες θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα

Βασανιστικός κνησμός, ξηροδερμία, ερυθρότητα και οίδημα είναι μερικά από τα συμπτώματά της ατοπικής δερματίτιδας που οδηγούν ακόμα και σε διαταραχές ύπνου και κάνουν αφόρητη τη ζωή των ασθενών.

Η Ατοπική Δερματίτιδα (ΑΔ) είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος η οποία χαρακτηρίζεται από βασανιστικό κνησμό, ξηροδερμία και η εντόπισή της ποικίλλει αναλόγως της ηλικίας.

Οι κατηγορίες της ατοπικής δερματίτιδας

*Η ΑΔ είναι βρεφική (3 μηνών-2 ετών) και οι βλάβες είναι περισσότερο πρόσωπο, κοιλιακή χώρα και εκτατικές επιφάνειες άκρων.

*Παιδική (2-12 ετών) όπου μεταφέρεται στις καμπτικές επιφάνειες κυρίως αγκώνων και γονάτων.

*Εφηβική-ενήλικη (12 -60 ετών) όπου παραμένει η εντόπιση αλλά εμφανίζεται και στον τράχηλο.

* Τρίτης ηλικίας (>60 ετών) όπου εμφανίζεται επιπλέον στον αυχένα και στις παλάμες. Φυσικά τα ποσοστά αλληλεπικάλυψης ως προς τις επιφάνειες είναι μεγάλα και οι εντοπίσεις σχετικές.

Σχετίζεται με ατομικό ή κληρονομικό ιστορικό άλλων ατοπικών-αλλεργικών νοσημάτων όπως η αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα. Αυτά τα νοσήματα μπορούν να εμφανιστούν επίσης διαδοχικά με την πάροδο των χρόνων σε έναν ασθενή, φαινόμενο γνωστό και ως αλλεργική – ατοπική παρέλαση.

Εκτός όμως από αυτά τα νοσήματα υπάρχει αυξημένο ποσοστό και άλλων νοσημάτων, συννοσηροτήτων, όπως η τροφική αλλεργία, η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, λοιμώξεις ιογενείς ή βακτηριακές. Τα στοιχεία αυτά θέτουν την υποψία πως η ΑΔ αποτελεί ένα συστηματικό νόσημα, κάτι το οποίο θα φανεί μέσω τη έρευνας τα επόμενα χρόνια.

Η ΑΔ έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, είδη (φαινότυποι) και αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και επίσης από τη σκοπιά που θα προσεγγίσει το θέμα ο ειδικός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!