Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: ΣΕΔΕΑ: Κακόπιστη η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις
[Ελεύθερος Τύπος]: ΣΕΔΕΑ: Κακόπιστη η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις

[Ελεύθερος Τύπος]: ΣΕΔΕΑ: Κακόπιστη η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις

Προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης βλέπει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την MARC.

O ΣΕΔΕΑ δίνει την δική του απάντηση στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με συμβάσεις που έχει συνάψει εταιρεία μέλος του με φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους διατυπώθηκε η άποψη ότι «η ανεξαρτησία των δημοσκοπήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν τμήμα των εσόδων των εταιρειών δημοσκοπήσεων προέρχονται από φορείς του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι δύναται να αναθέτουν για λογαριασμό τους σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, έρευνες ή μετρήσεις της κοινής γνώμης».

Συγκεκριμένα, επ’ αυτού ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

  • Όπως αναφέρεται στην ίδια ερώτηση, η τήρηση των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.
  • Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων αυτών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις και άλλες έρευνες για λογαριασμού του Δημοσίου και των κομμάτων.
  • Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο του νόμου, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο διενέργειας ερευνών για λογαριασμό φορέων του δημοσίου και δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των κομμάτων, αφού ο νόμος ρυθμίζει ακριβώς αυτό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!