Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Sea2Sea, η μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό σιδηρόδρομο
[Ελεύθερος Τύπος]: Sea2Sea, η μεγάλη ευκαιρία  για τον ελληνικό σιδηρόδρομο

[Ελεύθερος Τύπος]: Sea2Sea, η μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό σιδηρόδρομο

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Ισχυρό χαρτί που ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μέσω της οικονομικής ανάπτυξης δύναται να παιχτεί μέσω του σιδηροδρόμου. Και τούτο διότι στο προσκήνιο επανέρχεται το φιλόδοξο σχέδιο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης των βόρειων λιμανιών της χώρας με τα αντίστοιχα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ένας σιδηροδρομικός Βόσπορος που φιλοδοξεί να τραβήξει σημαντικό μέρος της κίνησης από τα περίφημα στενά στη γείτονα.

Το mega project με την κωδικοποιημένη ονομασία Sea2Sea, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ, που έχει στόχο να δημιουργήσει μια νέα χερσαία γέφυρα εμπορευματικών μεταφορών με την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του αμερικανικού παράγοντα. Πρόκειται για εξέλιξη που, σε συνδυασμό με τη δεδομένη υποστήριξη και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παίζει καταλυτικό ρόλο – η προοπτική υλοποίησής του φαντάζει περισσότερο από ποτέ ορατή.

Διάδρομος μεταφορών

Ειδικότερα, το Sea2Sea προσβλέπει στην ανάπτυξη ενός διαδρόμου πολυτροπικών μεταφορών για τη σύνδεση των λιμένων του Βορειοανατολικού Αιγαίου, και ειδικότερα αυτών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τους αντίστοιχους της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς και Βάρνα) και τον Δούναβη (Ρούσε), προσφέροντας, έτσι, μια εναλλακτική διαδρομή προς τα Στενά του Βοσπόρου. Το εν λόγω εγχείρημα, πέραν των οικονομικών παραμέτρων, έχει και σαφές γεωπολιτικό υπόβαθρο, καθώς θα έρθει να δημιουργήσει έναν νέο δρόμο μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας τον μονοπωλιακό ρόλο της Τουρκίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!