Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ρωμαϊκό μωσαϊκό κατέληξε να γίνει…τραπεζάκι του καφέ στην Νέα Υόρκη
[Ελεύθερος Τύπος]: Ρωμαϊκό μωσαϊκό κατέληξε να γίνει…τραπεζάκι του καφέ στην Νέα Υόρκη

[Ελεύθερος Τύπος]: Ρωμαϊκό μωσαϊκό κατέληξε να γίνει…τραπεζάκι του καφέ στην Νέα Υόρκη

Ένα ανεκτίμητο ρωμαϊκό μωσαϊκό που χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Καλιγούλα —σχεδόν 2.000 χρόνια πριν— χρησιμοποιούταν ως… τραπεζάκι σαλονιού σε διαμέρισμα στο Μανχάταν για σχεδόν 50 χρόνια.

Σε ένα απόσπασμα από το επεισόδιο της Κυριακής της εκπομπής του τηλεοπτικού καναλιού CBS «60 Minutes », ο Ιταλός ειδικός στο μάρμαρο Ντάριο Ντελ Μπούφαλο εξήγησε το πώς ανακάλυψε το σπάνιο τεχνούργημα.

Το βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει ο Ντελ Μπούφαλο το 2013, με τίτλο «Porphyry», μιλούσε για τον πυριγενή μωβ-κόκκινο βράχο που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες στην τέχνη και την αρχιτεκτονική τους, και ο τόμος παρουσίαζε το εν λόγω μωσαϊκό που χρησιμοποιήθηκε στα δάπεδα των πλοίων του Καλιγούλα.

Το επίμαχο μωσαϊκό ήταν μέρος ενός πλοίου που βυθίστηκε στη λίμνη Νέμι της Ιταλίας κατά τους αρχαίους χρόνους και ανακτήθηκε τη δεκαετία του 1930. Τα ψηφιδωτά που είχαν απομείνει φυλάσσονταν σε ένα μουσείο δίπλα στη λίμνη και, το 1944, οι Ναζί εισέβαλαν στην Ιταλία και έκαψαν ό,τι είχε απομείνει από τα πλοία.

Όταν ο Ντελ Μπούφαλο υπέγραφε αντίγραφα της έκδοσής του στη Νέα Υόρκη το 2013, άκουσε έναν άνδρα και μια γυναίκα να λένε ότι είχαν το μωσαϊκό για το οποίο έγραψε στο βιβλίο του.

«Υπήρχε μια κυρία με έναν νεαρό άντρα με ένα περίεργο καπέλο, που ήρθαν στο τραπέζι», είπε ο Ντελ Μπούφαλο στο CBS.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!