Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ροχαλητό. Προκαλεί μέχρι και διόγκωση της καρδιάς
[Ελεύθερος Τύπος]: Ροχαλητό. Προκαλεί μέχρι και διόγκωση της καρδιάς

[Ελεύθερος Τύπος]: Ροχαλητό. Προκαλεί μέχρι και διόγκωση της καρδιάς

Το ροχαλητό, πέρα από αφορμή για… κρεβατομουρμούρα, συνδέεται με ένα εξαιρετικά σοβαρό σύνδρομο.

Το λεγόμενο σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας. Υπολογίζεται ότι το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά ενώ το 25% ροχαλίζουν επί καθημερινής βάσης. Είναι πιο συχνό στους άνδρες – ιδίως τους υπέρβαρους – και γίνεται όλο και πιο έντονο με την πάροδο της ηλικίας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο πίσω μέρος της μύτης και του στόματος, όπου σημειώνεται απόφραξη της ελεύθερης διόδου του αέρα. Είναι ακριβώς η περιοχή εκείνη όπου η γλώσσα και ο φάρυγγας, συναντούν την μαλθακή υπερώα, δηλαδή τον ουρανίσκο και την σταφυλή. Το ροχαλητό επομένως παράγεται όταν αυτά τα ανατομικά στοιχεία συγκρούονται μεταξύ τους και δονούνται κατά τη διάρκεια της αναπνοής.

Αιτίες που προκαλούν ροχαλητό

Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης του ροχαλητού είναι η κατανάλωση αλκοόλ ή φαρμάκων που επιφέρουν υπνηλία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω στη διάρκεια του ύπνου, αποφράσσοντας έτσι τον αεραγωγό και προκαλώντας ροχαλητό.

Η παρουσία, επίσης, μεγάλης μυϊκής μάζας στους ιστούς του τραχήλου, κάτι συνηθισμένο στα παιδιά με υπερτροφία των αμυγδαλών, αλλά και στους υπέρβαρους ενήλικες, θεωρούνται βασικές αιτίες εκδήλωσης ροχαλητού. Οι χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, η σκολίωση του διαφράγματος της μύτης, οι αλλεργικές ρινίτιδες, κάποιοι πολύποδες που εμφανίζονται στη μύτη, αλλά ακόμη και τραυματισμοί, μπορεί, επίσης, να ευθύνονται για την πρόκληση ροχαλητού, ενώ στις αιτίες προστίθενται το κάπνισμα, η έντονη κούραση και η κακή διατροφή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!