Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ψυχροπολεμικά παιχνίδια από Μπάιντεν και Πούτιν πριν από τη συνάντησή τους
[Ελεύθερος Τύπος]: Ψυχροπολεμικά παιχνίδια από Μπάιντεν και Πούτιν πριν από τη συνάντησή τους

[Ελεύθερος Τύπος]: Ψυχροπολεμικά παιχνίδια από Μπάιντεν και Πούτιν πριν από τη συνάντησή τους

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη διεθνή «Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών», ενώ ο Πούτιν συναντά και στηρίζει τον Λουκασένκο που διοργάνωσε την κρατική αεροπειρατεία στη Λευκορωσία.

Σε επίκληση μιας σκληρής πλευράς της ψυχροπολεμικής εποχής προβαίνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την πολυσυζητημένη συνάντησή τους. Την ώρα που γινόταν γνωστή η προετοιμασία της συνάντησης Πούτιν – Λουκασένκο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των χωρών τους (του λεγόμενου ενωσιακού κράτους), ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη διεθνή «Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών» από την οποία ο Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ.

Η συνθήκη που υπεγράφη από πολλές χώρες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου διευκόλυνε τα κράτη που την είχαν κυρώσει να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων, ώστε να έχουν εικόνα για τις όποιες στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη, καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους της, καθώς επιβάλλει περιορισμούς στην εφαρμογή της, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία, με τη σειρά της, ανακοίνωσε ότι αν η Ουάσιγκτον δεν επανέλθει, θα αποχωρήσει και εκείνη από τη συνθήκη, αν κι εξέφρασε την επιθυμία να διατηρήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που συγκεντρώνουν σύμμαχοί της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!