Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ποσειδωνία: Το φυτό που αποκαλείται «ο πνεύμονας της θάλασσας» της Μεσογείου
[Ελεύθερος Τύπος]: Ποσειδωνία: Το φυτό που αποκαλείται «ο πνεύμονας της θάλασσας» της Μεσογείου

[Ελεύθερος Τύπος]: Ποσειδωνία: Το φυτό που αποκαλείται «ο πνεύμονας της θάλασσας» της Μεσογείου

Λίγο έξω από τις ακτές της νήσου Φορμεντέρα της Ισπανίας «κατοικεί» η Posidionia Oceanica, το φυτό που αποκαλείται και «πνεύμονας της θάλασσας».

Το συγκεκριμένο είδος φυτού, που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, ζει για πάνω από 100.000 χρόνια, κάτι που το καθιστά έναν από τους γηραιότερους οργανισμούς του πλανήτη.

Στην θάλασσα της Ισπανίας, το φυτό εκτείνεται σε πυκνά υποβρύχια «λιβάδια» που φτάνουν τα εκατοντάδες χιλιόμετρα σε μήκος, και θεωρείται πολύ σημαντικό για την ισορροπία των θαλασσών και του πλανήτη εν γένει, λόγω της μεγάλης ικανότητάς του να φιλτράρει το νερό και να παράγει οξυγόνο.

Μάλιστα, 1 μόλις τετραγωνικό μέτρο βλάστησης της Posidonia Oceanica υπολογίζεται ότι παράγει τόσο οξυγόνο, όσο 10.000 τετραγωνικά μέτρα του δάσους του Αμαζονίου.

Παρότι που η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει την προστασία του είδους, η Ποσειδωνία απειλείται με εξαφάνιση εντός των επόμενων δεκαετιών.

Ο συνδυασμός της ρύπανσης των υδάτων (κυρίως λόγω των βιομηχανικών λυμάτων) με την υπεραλίευση και την παρουσία δεκάδων σκαφών στις ακτές τις Ισπανίας, που με τις άγκυρές τους «τραυματίζουν» το βυθό, έχει οδηγήσει στην καταστροφή του 30% της βλάστησης του συγκεκριμένου «υπερ-φυτού» κατά τα τελευταία χρόνια, υπονομεύοντας ολόκληρο το οικοσύστημα της Μεσογείου.

Τα τελευταία 30 χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσης της Ποσειδωνίας, με πιο αξιοσημείωτη αυτή του βιολόγου, δύτη και κινηματογραφιστή Μανού Σαν Φελίξ, ο οποίος δουλεύει εντατικά για την προστασία του φυκιού μαζί με άλλους δύτες, χαρτογραφώντας την περιοχή και αναπτύσσοντας μια εφαρμογή που δείχνει στους βαρκάρηδες πού φυτρώνει η Ποσειδωνία, ώστε να την αποφεύγουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!