Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πώς θα μπει φρένο στο BRAIN DRAIN – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Χρίστος Δήμας
[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς θα μπει φρένο στο BRAIN DRAIN – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Χρίστος Δήμας

[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς θα μπει φρένο στο BRAIN DRAIN – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Χρίστος Δήμας

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Με ένα «πακέτο» δέκα βασικών μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει την πορεία του brain drain και να θέσει τις βάσεις για το brain gain. Μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την πανδημική κρίση και ειδικότερα με τον τρόπο διαχείρισής της στη χώρα μας, θα συμβάλλουν σε αυτό το μεγάλο «στοίχημα».

Ενδεικτικά αναφέρεται πως την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από την χώρα 467.765 Ελληνες πολίτες, με την καθαρή μετανάστευση (εκροές-εισροές) να ανέρχεται σε 192.493 άτομα, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία των Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ. Περίπου ένας στους δύο (51,4%) ήταν στην πλέον παραγωγική ηλιακή κατηγορία (25-44 ετών) και σχεδόν στο 70% απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης.

«Προτεραιότητα»

«Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, διότι είναι πυλώνες που συντελούν στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, σχολιάζοντας τη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας στο εξωτερικό, για να προσθέσει: «Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα σπουδαία επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα που διαθέτουμε και να προσελκύσουμε τους Ελληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, αυτές ακριβώς τις θέσεις πρέπει να προσφέρουμε». Σε αυτήν την κατεύθυνση λαμβάνονται οι εξής δέκα πρωτοβουλίες:

1 Τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ερευνα και την Ανάπτυξη (Ε&Α)
Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, με τις διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από 1.9.2020 και αφορούν στην αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (από το 130% στο 200%), η Ελλάδα διαθέτει ένα ανταγωνιστικότατο επενδυτικό περιβάλλον Ε&Α σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!