Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πώς μια Ινδιάνα «ξηλώνει» το Σύνταγμα του Πινοσέτ
[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς μια Ινδιάνα «ξηλώνει» το Σύνταγμα του Πινοσέτ

[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς μια Ινδιάνα «ξηλώνει» το Σύνταγμα του Πινοσέτ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Μια Ινδιάνα ακτιβίστρια της φυλής Μαπούτσε μπορεί να αποδειχθεί η καθυστερημένη Νέμεση του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή.

Οι 155 αντιπρόσωποι της νέας Συντακτικής Συνέλευσης στο Σαντιάγο, ενός εκλεγμένου οργάνου, όπου κυριαρχούν ανεξάρτητες προσωπικότητες και ανένταχτοι της Αριστεράς, εξέλεξαν πρόεδρο του σώματος με 96 ψήφους την 58χρονη Ελίζα Λονκόν. Πρόκειται για μια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, που μάχεται εδώ και χρόνια για τα εκπαιδευτικά και γλωσσικά δικαιώματα των αυτοχθόνων της Χιλής- μιας αδικημένης κοινωνικής ομάδας η οποία ήταν ως τώρα «αόρατη» για την επίσημη εξουσία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των 155 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, που καλείται να επιφέρει έστω και καθυστερημένα δημοκρατικές τομές στο μεταδικτατορικό Σύνταγμα του 1989 (αντίγραφο εν πολλοίς του κειμένου της δικτατορίας), εξελέγησαν μόνο 17 αυτόχθονες Μαπούτσε και Αϊμάρα από διάφορα σημεία της Χιλής.

«Χαιρετίζω το λαό της Χιλής, από τον Βορρά ως την Παταγονία, από τη θάλασσα ως τα βουνά και τα νησιά μας… Είμαι ευγνώμων που εκπρόσωποι διαφορετικών συνασπισμών εξέλεξαν μια γυναίκα Μαπούτσε για να αλλάξει την πορεία αυτής της χώρας», είπε σε ομιλία έξω από τη Βουλή η Ελίζα Λονκόν.

Ωστόσο η ολοκλήρωση της δημοκρατικής μετάβασης θα είναι πολύ δύσκολη. Η ορκωμοσία των μελών της Συντακτικής καθυστέρησε επειδή η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος αυτοχθόνων και άλλων οργανώσεων που πανηγύριζαν στο κέντρο του Σαντιάγο, ενώ η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την υιοθέτηση ριζοσπαστικών κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο νέο Σύνταγμα της Χιλής, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να παρουσιαστεί σε ένα χρόνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!