Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πώς και γιατί οι γυναίκες παθαίνουν οστεοπόρωση στην εμμηνόπαυση
[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς και γιατί οι γυναίκες παθαίνουν οστεοπόρωση στην εμμηνόπαυση

[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς και γιατί οι γυναίκες παθαίνουν οστεοπόρωση στην εμμηνόπαυση

Σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών έως 60 ετών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, τα κατάγματα αυξάνονται κατά 10 φορές, κάτι που δε συμβαίνει στους άντρες.

Καθώς πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στη γυναίκα, τα οστά της αρχίζουν να γερνούν πολύ γρήγορα. Ανεξάρτητα, δε, της ηλικίας της γυναίκας, μόλις βρεθεί σε εμμηνόπαυση, εμφανίζει οστεοπόρωση. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο εντονότερη γίνεται.

Πώς αρχίζει η αποδόμηση των οστών

«Η πτώση των οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση, σημαίνει ότι μεσοκυκλικά τα οιστρογόνα δε φτάνουν σε μέγιστες τιμές (peak) για 48 περίπου ώρες, όπως θα έπρεπε κανονικά, για να γίνει ωοθυλακιορρηξία», εξηγεί ο κ. Κυριάκος Τίγκας,
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας. «Με την ανωοθυλακιορρηξία που συμβαίνει, δε μπορεί να παραχθεί προγεστερόνη και δεν γίνεται ενεργοποίηση των υποδοχέων της, για να κατασκευαστεί οστό. Έτσι, ξεκινά η οστεοπενία αρχικά και κατόπιν η οστεοπόρωση».

Ο ρόλος των οιστρογόνων και της προγεστερόνης

Τα οιστρογόνα, επίσης, ελέγχουν την οστεοκλαστική δραστηριότητα. Οι οστεοκλάστες είναι οστικά κύτταρα , τα οποία τρώνε το παλιό οστό και το αποδομούν.

Η προγεστερόνη από την άλλη, ελέγχει την οστεοβλαστική δραστηριότητα. Οι στεοβλάστες είναι οστικά κύτταρα, τα οποία χτίζουν φρέσκο, καινούργιο οστό.

Στην περίπτωση των οστών, η προγεστερόνη αναπτύσσει νέο οστό, ενώ τα οιστρογόνα αποδομούν, ώστε να κατασκευαστεί και πάλι φρέσκο οστό, τον επόμενο μήνα. (Με τον επόμενο κύκλο – περίοδο – της γυναίκας).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!