Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πώς 200 χρόνια μετά τον θάνατό του ο Ναπολέων διχάζει πάλι τη Γαλλία
[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς 200 χρόνια μετά τον θάνατό του ο Ναπολέων διχάζει πάλι τη Γαλλία

[Ελεύθερος Τύπος]: Πώς 200 χρόνια μετά τον θάνατό του ο Ναπολέων διχάζει πάλι τη Γαλλία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία και στις ιστορικές επετείους. Τη χρονιά που η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας της, η πατρίδα του Μολιέρου αναμετριέται με ένα από τα σημαντικότερα και πλέον ακανθώδη κεφάλαια του δικού της ένδοξου παρελθόντος, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντος στην εξορία της Αγ. Ελένης (5 Μαΐου 1821), ενός απομονωμένου νησιού στον Ατλαντικό, ανοιχτά της Αφρικής.

Ο μέγας Κορσικανός στρατηλάτης, που ενέπνευσε τον Μπετόβεν και λατρεύτηκε ως ελευθερωτής από πολλούς λαούς στα χρόνια που ακολούθησαν τη Γαλλική Επανάσταση -μεταξύ άλλων και από εμάς τους Ελληνες, ιδίως μετά την απελευθέρωση των Ιονίων Νήσων το 1797 από τα γαλλικά στρατεύματα-, ξεδίπλωσε στη συνέχεια πολλές σκοτεινές πλευρές του χαρακτήρα του. Στην πορεία μετατράπηκε σε έναν από τους Ευρωπαίους τυράννους που πολεμούσε, καθώς αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας και το 1802 επανέφερε τη δουλεία, που είχε καταργήσει το 1794 η Γαλλική Επανάσταση.

Αποικίες

Επίσης, φέρθηκε με σκληρότητα στις αποικίες της Γαλλίας, όπως η Αϊτή, πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. Για τους μουσουλμάνους της Γαλλίας θεωρείται εισβολέας και κατακτητής, λόγω της περίφημης εκστρατείας του στην Αίγυπτο. Ουδείς λησμονεί, βέβαια, ότι ο Ναπολέων πραγματοποίησε σειρά κατακτητικών πολέμων στην Ευρώπη -την οποία ονειρευόταν να ενώσει κάτω από την κυριαρχία του, αποσπώντας τον θαυμασμό του Χίτλερ-, με αποκορύφωμα την τραγική εκστρατεία στη Ρωσία το 1812 και τραγική κατάληξη το Βατερλώ, το 1815.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!