Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πνευμονία: μας τρόμαζε και πριν τον COVID-19
[Ελεύθερος Τύπος]: Πνευμονία: μας τρόμαζε και πριν τον COVID-19

[Ελεύθερος Τύπος]: Πνευμονία: μας τρόμαζε και πριν τον COVID-19

Βαριά τα συμπτώματα και απαιτητική η θεραπεία της πνευμονίας, ανεξάρτητα από την αιτία της

Με τον όρο πνευμονία εννοούμε τη φλεγμονή του πνευμονικού παρεγχύματος από διάφορα παθογόνα αίτια. Ποικίλει σε σοβαρότητα, από ήπια νόσο που μπορεί να αντιμετωπιστεί κατ’ οίκον – ιδίως σε νέα άτομα – μέχρι πολύ σοβαρή λοίμωξη με υψηλή θνητότητα και θνησιμότητα, κάτι που δυστυχώς βλέπουμε όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Γράφει ο Βασίλειος Ι. Ιορδάνογλου,
Διευθυντής Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Τι προκαλεί την πνευμονία;

Η αιτιολογία της πνευμονίας ποικίλλει, ενώ στο 25% με 50% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται το παθογόνο αίτιο. Ένα από τα συχνότερα μικρόβια που ενοχοποιείται για την πνευμονία είναι ο πνευμονιόκοκκος (στρεπτόκοκκος της πνευμονίας) και ακολουθούν άλλα μικρόβια όπως το μυκόπλασμα, η Legionella,τα χλαμύδια και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιοί, όπως λ.χ. ο κορωνοιός που ευθύνεται για τον COVID-19.

Πως «μεταδίδεται» η πνευμονία

Οι τρόποι μετάδοσης της πνευμονίας εξαρτώνται από την αιτία πρόκλησή της. Οι ιογενείς πνευμονίες μεταδίδονται πιο εύκολα από τις μικροβιακές. Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:

  • Αερογενώς, με εισπνοή σταγονιδίων
  • με συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους
  • από μολυσμένες επιφάνειες

Πως γίνεται η διάγνωση της πνευμονίας

Η πνευμονία πρέπει να επιβεβαιώνεται ακτινολογικά και η ακτινογραφία θώρακος αποτελεί βασική εξέταση (με την χαρακτηριστική εικόνα πύκνωσης) ,ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται ασφαλώς με την αξονική τομογραφία θώρακος, η οποία όμως δεν συνίσταται να γίνεται σε κάθε περίπτωση, αλλά όταν απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες, όπως υπόνοια υποκείμενης νεοπλασίας ή πλευριτική συλλογή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!