Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πλατυποδία. Όταν η καμάρα της πατούσας… απουσιάζει
[Ελεύθερος Τύπος]: Πλατυποδία. Όταν η καμάρα της πατούσας… απουσιάζει

[Ελεύθερος Τύπος]: Πλατυποδία. Όταν η καμάρα της πατούσας… απουσιάζει

Τα πέλματα των περισσότερων ατόμων φυσιολογικά εμφανίζουν καμάρα κατά την εσωτερική τους πλευρά, ωστόσο, όταν αυτή απουσιάζει κατά την όρθια στάση, τότε λέμε ότι έχουμε πλατυποδία.

Με άλλα λόγια, στην πλατυποδία υπάρχει άμεση επαφή της εσωτερικής πλευράς του πέλματος με το έδαφος κατά την ορθοστασία.

Μια φυσική εξέλιξη που, συχνά… δεν έρχεται ποτέ

Η ποδική καμάρα απουσιάζει κατά τη γέννηση και αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 3-5 ετών. Στους ενήλικες αναφέρεται συχνότητα πλατυποδίας μεταξύ 15% και 25%. Συνήθως αποτελεί απλή παραλλαγή της ανάπτυξης του ποδιού, δεν προκαλεί προβλήματα και συχνά περνάει απαρατήρητη. Ενίοτε, επηρεάζεται η ευθυγράμμιση των κάτω άκρων, προκαλώντας κόπωση και πόνο κατά την έντονη δραστηριότητα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις συνυπάρχουν παθήσεις, οι οποίες απαιτούν ορθοπαιδική εκτίμηση.

Συμπτώματα και κλινική εξέταση

Η πλατυποδία αναφέρεται ως εύκαμπτη, όταν η ποδική καμάρα απουσιάζει κατά τη φόρτιση στο πέλμα αλλά επανεμφανίζεται όταν το πόδι δεν φορτίζεται ή όταν το άτομο στέκεται στα δάκτυλα. Η μορφή αυτή είναι καλοήθης – δεν προκαλεί προβλήματα ή προκαλεί πόνο μόνο με έντονη δραστηριότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για δύσκαμπτηπλατυποδία, που συχνά συνυπάρχει με σοβαρές παθήσεις και προκαλεί πόνο κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Μεταξύ των αιτίων της δύσκαμπτης πλατυποδίας περιλαμβάνονται ανατομικές διαταραχές ή επιπλέον οστάρια στον ταρσό, νευρολογικές παθήσεις, φλεγμονώδεις παθήσεις (όπως ουρική ή ρευματοειδής αρθρίτιδα), ρήξεις ή βραχύνσεις τενόντων ή τραυματισμοί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!