Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πυρηνική και πυραυλική συνεργασία αναπτύσσουν Τουρκία και Πακιστάν
[Ελεύθερος Τύπος]: Πυρηνική και πυραυλική συνεργασία αναπτύσσουν Τουρκία και Πακιστάν

[Ελεύθερος Τύπος]: Πυρηνική και πυραυλική συνεργασία αναπτύσσουν Τουρκία και Πακιστάν

Συμφωνίες που αφορούν μείζονα στρατιωτικά και τουριστικά θέματα υπεγράφησαν χθες μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, επισημοποιώντας ακόμα περισσότερο την ιδιαίτερα στενή σχέση των δύο κρατών, στην διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψης Τσαβούσογλου στο Ισλαμαμπάντ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ευρύτερες συμφωνίες που καλύπτουν πολλά διμερή θέματα (μεταξύ των οποίων και επιστημονικο-πυρηνικά) είχαν υπογραφεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2020, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν και ισχύουν για πέντε χρόνια, ενώ οι χθεσινές συμφωνίες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρότατων διμερών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, έντονη ανησυχία προκαλούν οι διαρκώς αυξανόμενες επαφές σε θέματα πυραυλικής και πυρηνικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στο Πακιστάν. Το δεύτερο έχει επί χρόνια αναπτύξει ένα εκτεταμένο και υψηλού επίπεδου στρατιωτικο-πυρηνικό δίκτυο (εμφανές ως και μυστικό…) ενώ διαθέτει εξειδικευμένες πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις και προσωπικό με εντυπωσιακά βιογραφικά σημειώματα σε πολλούς τομείς. Επιπρόσθετα, διαθέτει περίπου 150 πυρηνικές βόμβες που μπορούν να μεταφερθούν από αεροσκάφη, υποβρύχια και βαλλιστικούς πυραύλους.

Από την άλλη πλευρά, η Αγκυρα, που διατηρεί με το Ισλαμαμπάντ συνεχείς και υψηλόβαθμες στρατιωτικές επαφές, συζητά κατ’ αρχάς θέματα παροχής πυραυλικής τεχνολογίας από τη σύμμαχο χώρα, ενώ οι ανταλλαγές πυρηνικών πληροφοριών και σχεδίων έχουν προσεγγίσει ανώτατους συνεργασιακούς βαθμούς.

Διαχρονικά δεν βγαίνουν προς τα έξω λεπτομέρειες, αλλά Τούρκοι ειδικοί σε θέματα πυραυλικά, μεταλλουργίας, πυρηνικής φυσικής, ισοτόπων κλπ. έχουν επισκεφθεί τις πυρηνικές βάσεις σε Τσάσμα, Τσαγκάι Χίλς, Καχούτα, Χουσάμπ, και ειδικά την κορυφαία αεροπορική βάση της Σαργκόντα, κοντά στη Λαχόρη, στην οποία εδρεύει (σύμφωνα με πληροφορίες μου) η ειδική σχολή της πακιστανικής αεροπορίας, που επικεντρώνεται σε πολύ ριψοκίνδυνες αποστολές και ασκήσεις, δηλαδή κάτι σαν τη σχολή Top Gun της αμερικανικής αεροπορίας στο Naval Air Station Miramar στην Καλιφόρνια. Στη συγκεκριμένη βάση βρίσκονται αεροσκάφη που είναι προσαρμοσμένα σε πυρηνικά σενάρια, ενώ την έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί μόνο Αμερικανοί, Τούρκοι και Κινέζοι αξιωματικοί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!