Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Ποιοι και γιατί επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα – Τα έξι «σωσίβια» για το δημόσιο χρέος
[Ελεύθερος Τύπος]: Ποιοι και γιατί επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα – Τα έξι «σωσίβια» για το δημόσιο χρέος

[Ελεύθερος Τύπος]: Ποιοι και γιατί επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα – Τα έξι «σωσίβια» για το δημόσιο χρέος

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κοντά στο τέλος του 2020 και εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης στην οποία το χρέος της πλησιάζει το 200% του ΑΕΠ και παρότι τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα είναι περιζήτητα από Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το φαινομενικά παράδοξο της Ελλάδας ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες όταν αναμένεται ότι θα κάνει άλλη μία έξοδο στις αγορές -μάλλον με επταετές ομόλογο- για να κλείσει για φέτος το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της.

Tο 2021, όταν η οικονομία θα ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση που έφερε η υγειονομική κρίση, αναμένεται εκτός από την προσγείωση των αποδόσεων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των ιταλικών να δούμε και αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους διαβάθμισης, που θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κοντά στο μηδέν.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών και, τελικά, το κόστος χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Απόδειξη της καλής πορείας των ελληνικών τίτλων αποτελεί η τελευταία δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ. Η επανέκδοση του 15ετούς, αν και συνέπεσε με την αυξανόμενη ανησυχία για το δεύτερο ξέσπασμα των κρουσμάτων, το lockdown της Ιρλανδίας και της Μ. Βρετανίας και τα τοπικά lockdowns σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, πέτυχε επιτόκιο 1,152%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για όλες τις εκδόσεις όλων των ομολόγων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!