Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Η Περσεφόνη ξεναγός στο σπήλαιο Αλιστράτης – Το σούπερ ρομπότ απαντά σε 31 ερωτήσεις σε 33 γλώσσες
[Ελεύθερος Τύπος]: Η Περσεφόνη ξεναγός στο σπήλαιο Αλιστράτης – Το σούπερ ρομπότ απαντά  σε 31 ερωτήσεις σε 33 γλώσσες

[Ελεύθερος Τύπος]: Η Περσεφόνη ξεναγός στο σπήλαιο Αλιστράτης – Το σούπερ ρομπότ απαντά σε 31 ερωτήσεις σε 33 γλώσσες

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ονομάζεται «Περσεφόνη» και είναι το πρώτο ρομπότ-ξεναγός σε σπήλαιο σε όλο τον κόσμο! Παραλαμβάνει τους επισκέπτες του σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών και τους μυεί στα μυστικά του. Το σπήλαιο έχει κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του και αποτελεί πραγματικό πρότυπο.

Ο άνθρωπος που σκέφτηκε να μετατρέψει ένα ρομπότ σε ξεναγό είναι ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι η «Περσεφόνη» να αρχίσει τις ξεναγήσεις, τον περασμένο Ιούλιο.

Υψηλό κόστος

«Είχα δει ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για ένα ρομπότ που ξεναγούσε τους επισκέπτες της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Και σκέφτηκα: “γιατί όχι και στο σπήλαιο;”. Ομως το κόστος ήταν πολύ υψηλό και αρχίσαμε την αναζήτηση πόρων. Τελικά, πριν από τρία χρόνια βρήκαμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω Interreg και μπορέσαμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας», είπε στον «Ε.Τ.».

Η «Περσεφόνη», η αγορά της οποίας άγγιξε τα 118.000 ευρώ, έχει ύψος 1,7 μέτρα, ομιλεί 33 γλώσσες (ακόμα και αρχαία ελληνικά), μπορεί να κάνει ξενάγηση σε τρεις γλώσσες ταυτόχρονα, εργάζεται ασταμάτητα για οκτώ ώρες, κινείται αυτόνομα, έχει αίσθηση του χώρου και κάθε βράδυ «ξεκουράζεται» φορτίζοντας -κυριολεκτικά- τις μπαταρίες της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!