Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Παραιτήθηκε ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του Περού, Μάνουελ Μερίνο
[Ελεύθερος Τύπος]: Παραιτήθηκε ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του Περού, Μάνουελ Μερίνο

[Ελεύθερος Τύπος]: Παραιτήθηκε ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του Περού, Μάνουελ Μερίνο

Ο Μανουέλ Μερίνο παραιτήθηκε μια μέρα μετά από τις διαδηλώσεις στην Λίμα, κατά τις οποίες έχασαν τις ζωές του δυο νεαρά άτομα.

Ο Μερίνο ανέλαβε την προεδρία αντικαθιστώντας προσωρινά τον τέως Πρόεδρο του Περού, Μαρτίν Βισκάρα, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του στα πλαίσια διαδικασίας μομφής εναντίον του, λόγω κατηγοριών για δωροδοκία, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε.

Οι κατηγορίες αφορούσαν την περίοδο που ο Βισκάρα υπήρξε κυβερνήτης της περιοχής της Μοκέγκουα, κατά την οποία θητεία του κατηγορείται πως δέχθηκε δωροδοκίες ύψους 2.3 εκατ. σολ ( δηλ. 539.373 ευρώ).

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι, έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις ύστερα από την αφαίρεση του προεδρικού αξιώματος από τον Βισκάρα, κατηγορώντας το Κογκρέσο για το «στήσιμο» κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος.

Ο Βισκάρα έχαιρε της συνεχούς υποστήριξης πολλών ψηφοφόρων, λόγω των μεταρρυθμιστικών του προσπαθειών, ωστόσο βρισκόταν σε διαρκή διαμάχη με το Κογκρέσο, κυριαρχούμενο από αντιπολιτευόμενα κόμματα, ήδη από την ανάληψη του καθήκοντός του τον Μάρτιο του 2018.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου στην Λίμα υπήρξαν σε μεγάλο μέρος τους ειρηνικές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι περιστασιακές βίαιες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο φοιτητών, του Τζακ Πιντάδο, 22 ετών, και του Ίντι Σοτέλο, 24 ετών.

Ο Μερίνο αρχικά αναμενόταν να κρατήσει την προεδρική θέση μέχρι τον Ιούλιο του 2021, οπότε θα έληγε και η θητεία του Βισκάρα.

Η ανησυχίες και για πολιτική κρίση στο Περού κλιμακώνονται, καθώς εκτός των άλλων η χώρα αντιμετωπίζει δριμύτατη οικονομική και υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!