Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Πανεπιστήμια: Τέλος στους αιώνιους φοιτητές – Μπαίνει ανώτατο χρονικό όριο στη φοίτηση
[Ελεύθερος Τύπος]: Πανεπιστήμια: Τέλος στους αιώνιους φοιτητές – Μπαίνει ανώτατο χρονικό όριο στη φοίτηση

[Ελεύθερος Τύπος]: Πανεπιστήμια: Τέλος στους αιώνιους φοιτητές – Μπαίνει ανώτατο χρονικό όριο στη φοίτηση

Επανέρχεται το ανώτατο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια στο νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να περιορίσει το φαινόμενο των λιμναζόντων φοιτητών.

Η ρύθμιση θα αφορά τους φοιτητές που θα εισαχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2021 στα πανεπιστήμια και θα ορίζει ανώτατο όριο φοίτησης ν+1/2ν. Δηλαδή, θα δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα επιπλέον του μισού χρόνου φοίτησης από τα ελάχιστα έτη.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής σε μια σχολή με ελάχιστο χρόνο σπουδών τα 4 έτη, θα έχει επιπλέον δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της φοίτησής του. Στην περίπτωση πενταετών σπουδών, όπως στην περίπτωση των Πολυτεχνείων, αλλά και στις Ιατρικές, ο χρόνος φοίτησης επιπλέον του ελάχιστου αυξάνεται στα τρία έτη.

Και για ενεργούς

Το ανώτατο όριο φοίτησης θα ισχύσει και για τους φοιτητές που είναι ήδη ενεργοί ή λιμνάζοντες, ή αλλιώς «αιώνιοι». Εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών τους, θα έχουν επιπλέον 2 ή 3 έτη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Οι μεταβατικές διατάξεις που αφορούν τους εν ενεργεία φοιτητές ή τους «αιώνιους» βρίσκονται ακόμα υπό διαβούλευση, με το υπουργείο να αναμένει και τις προτάσεις των πανεπιστημίων, καθώς η απουσία δυνατότητας διαγραφής φοιτητών (σ.σ.: όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κατάργησης τμημάτων) έχει οδηγήσει σε αρκετά παράδοξα.

Το υπουργείο Παιδείας προβλέπει εξαιρέσεις στη διαγραφή των φοιτητών σε περιπτώσεις εργασίας, σε λόγους υγείας ή άλλων εξαιρετικά έκτακτων καταστάσεων ή συνθηκών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!