Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Οστεοπορωτικά κατάγματα άνω και κάτω ακρών. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης
[Ελεύθερος Τύπος]: Οστεοπορωτικά κατάγματα άνω και κάτω ακρών. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

[Ελεύθερος Τύπος]: Οστεοπορωτικά κατάγματα άνω και κάτω ακρών. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

Παρά την προσπάθεια πρόληψης των οστεοπορωτικών καταγμάτων με προγράμματα άσκησης, βελτίωση της διατροφής, χορήγηση καταλλήλων αγωγών και λήψη μη φαρμακευτικών ουσιών όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, η οστεοπόρωση και ο κίνδυνος καταγμάτων αναμένεται να πάρουν διαστάσεις επιδημίας τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της σταθερής αύξησης των ηλικιωμένων ατόμων.

200 εκατομμύρια άτομα το χρόνο παγκοσμίως βρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Υπολογίζεται ότι το 25% των Ευρωπαίων πολιτών που είναι άνω των 65 ετών, 40% των γυναικών και 14% των ανδρών άνω των 50 ετών, έχουν ήδη υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα.

Γράφει ο Αθανάσιος Τσουτσάνης, ορθοπαιδικός χειρουργός, νοσοκομείο Υγεία

Πρόκληση ακόμη και για τους χειρουργούς το κάταγμα από οστεοπόρωση

Το μεγαλύτερο τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ορθοπεδικός χειρούργος είναι η δυσκολία στο να εξασφαλίσει ασφαλή σταθεροποίηση των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της σωστής θέσης του σπασμένου οστού, μέχρι να επέλθει η πόρωσή του.

Ο «αδύναμος κρίκος» αυτής της ένωσης μεταξύ υλικού οστεοσύνθεσης και οστεοπορωτικού οστού είναι, φυσικά, το ίδιο το οστό. Κι αυτό διότι το οστεοπορωτικό κόκκαλο είναι περισσότερο πορώδες και έτσι η στηρικτική ικανότητα των υλικών οστεοσύνθεσης μειώνεται σημαντικά.

Το τεράστιο οικονομικό κόστος «φέρνει» νέα υλικά

Οι επιπτώσεις αυτών των οστεοπορωτικών καταγμάτων, εκτός από κοινωνικές είναι και οικονομικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως στις ΗΠΑ δαπανώνται πάνω από είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων του ισχίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!